Nedjelja, 03 Veljača 2013 11:26

Najboljim švarglima priznanja 1. Švarglijade u Grabarju

Ocijeni sadržaj
(43 glasova)

OD 17 UZORAKA ŠAMPIONOM PROGLAŠEN ŠVARGL OBITELJI KUTUZOVIĆ IZ ZARILCA  -

GRABARJE – U odličnoj organizaciji KUD-a Poljadija iz Grabarja i tjednika Kronika požeško-slavonska u Vatrogasnom domu Grabarje održana je 1. Švarglijada na području Požeštine. Od prispjelih 17 uzoraka s područja Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije peteročlana ocjenjivačka komisija na čelu s višestruko nagrađivanim kulenarom i proizvođačem ostalih mesnih delicija od svinjskog mesa Vjenceslavom Hruškom iz Bjeliševca na čelu, ocjenjivala je izgled, boju, okus, miris i povezanost sastojaka švargla.IMG 1592 – Švargl je jedan od zapostavljenih mesnih proizvoda, jer svi samo pričaju o vrhunskim mesnim proizvodima, kulenu, kulenovoj seki, kobasicama, šunki, ali švargl kao jedan od proizvoda slavonske obitelji koji nastaje u domaćem dvorištu je ipak visokokvalitetan mesni proizvod.  Kod njega možemo uživati u okusu, mirisima, no nismo imali do sada nikakvih natjecanja, jer se manje količine proizvode u mesnoj industriji, a svako domaćinstvo na selu svega nekoliko komada za svoje potrebe. Pravi domaći švargl proizvodi se u svinjskom želudcu, pa su količine ograničene, a industrija bježi u neke umjetne ovitke za punjenje – istakao je predsjednik komisije Vjenceslav Hruška. Po njemu dobar švargl proizvodi se od obrazina glave, iznutrica, srca, jezika, koje se kuha, a dobro začini sa domaćim začinima, domaća paprika, domaći bijeli luk, papar i sol. On se nakon toga puni u želudac ili crijevo, ponovno obari i u presi se steže dok ne dobije tanji oblik.IMG 1605 – Kad se prereže švargl bi trebao pokazati svoju strukturu. Dobar švargl bi trebao imati rezano meso, no danas mnogi žure pa to samelju. Na domaćim slavonskim klanjima švargl se počinje raditi od 12 sati pa sve do šest sati navečer. On mora izgledati kao mozaik od sastojaka koji se stavljaju u švargl – kaže Hruška.

 IMG 1680Nakon ocjenjivanja komisija je dodijelila dvije brončane plakete, šest srebrnih plaketa, sedam zlatnih plaketa i švarglu s najviše osvojenih bodova šampionsku titulu i titulu pobjednika 1. Švarglijade.

IMG 1772 Zlatnim plaketama okitili su se švargl Darka Lovakovića iz Feričanaca, Zlatnog luga iz Donjih Emovaca, te domaćih majstora Malčić Josipa, Drage Kalafadžića, Zdenka Bilandžića i Josipa Oršulića.

IMG 1670

Sve švargle iz konkurencije nakon ocjenjivanja izrezane na ovalima mogli su kušati svi posjetitelji u zaista prepunom Vatrogasnom domu. Svi koji su u kušanju izabrali svoga šampiona na glasačkim listićima su zaokružili kao najbolji švargl koji je došao iz Krčme Zlatni lug, a proizvod je mladog majstora Mirka Lovakovića koji se brine za mesne delicije u ponudi krčme, koji je tako postao šampionom publike.

Kako se švargl obično proizvodi na obiteljskoj svinjokolji organizatori su priredili da i svaka obitelj koja je imala natjecateljski švargl prigodno uredi i svoj stol, u domaćem i slavonskom štihu. Najljepšim stolom po ocjeni prosudbene komisije proglašen je onaj koji se uredile mlade članice ženske skupine KUD-a Poljadija.

IMG 1701Priznanja, plakete i šampionsku titulu uručili su Vladimir Protić ispred tjednika Kronika i Ivica Ribičić, predsjednik KUD-a Poljadija, inače vrijedni mladi poljoprivrednik i stočar, koji je usred uručivanja morao otići jer mu se počela teliti krava. Sve je sretno završilo a ubrzo se vratio s vijesti da ima dvoje malih telića.

Na svečano ukrašene stolove domaćice svakog stola su iznijele domaću hranu, pa se osim suhomesnatih delicija tu našlo i sira, vrhnja, jaja, ali i domaće juhe, slavonske sarme i ostalih starih jela naših baka. Odličnu atmosferu, puno plesa i slavonskih kola potakla je dobra glazba Nehajskih bećara. Njihova violina daje posebni štih, a posebnu draž to što sviraju bez razglasa, stvarno u živo i uhu ugodno.

Zadovoljni organizatori polučenim uspjehom najavljuju i 2. Švarglijadu slijedeće godine.