Subota, 02 Veljača 2013 16:25

Komemoracija na požeškom Židovskom groblju

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA  -

 

POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kratku komemoraciju organizirali su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega na Židovskom groblju u Požegi. Predsjednica požeških antifašista Kata Holjevac podsjetila je na ukupno stradanje u koncentracijskim logorima u kojima je stradalo gotovo 6 milijuna Židova za koje je odgovoran fašistički režim koji je vladao u nekoliko europskih zemalja. U komemoraciji je sudjelovao i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je istakao da danas nema manje vrijednih, da se ne razlikujemo i ne smijemo razlikovati po rasi, vjeri, boji kože, spolu ili spolnoj orijentaciji. Upravo to razlikovanje uzrokuje mržnju među osobama i narodima, a to dovodi do zločina. Na taj način se upravo odnosilo prema Židovima, smatralo se da su drugačiji, pa i na prostoru naše Požeštine, a rezultat je da danas nemamo više niti jednog živućeg pripadnika židovske nacije.

IMG 0878- Tome se moramo suprotstaviti, bilo da je riječ o drugačijoj vjeri, naciji, boji kože ili pak spolnoj orijentaciji. Skinuti nekoga pred stotinama ljudi, svesti ga na broj, znači oduzeti mu identitet, oduzeti čast, ponos i, ako je sposoban za rad, iskoristiti ga, a potom poslati u peć. To je taj zločin, zločin holokausta. 1. svibnja 1941. godine u Požegi je spaljena sinagoga, nekad ih je na ovim prostorima bilo tri, a židovsko groblje je devastirano. Zna se tko je sve to napravio, ali ne treba zaboraviti niti da je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća političko-upravljačka vrhuška u ovom našem gradu dozvolila da se ovo groblje i dalje devastira. Poznato je da je u tom vremenu ovo bilo čak pretvoreno u smetlište. I tek u novoj hrvatskoj državi, 2005. godine, kada smo pristupili Međunarodnoj radnoj skupini za obrazovanje, istraživanje i sjećanje na holokaust, tek tada smo u ovom gradu pristupili uređenju židovskog groblja i obilježavanju mjesta gdje je bila sinagoga – rekao je gradonačelnik Ronko te podsjetio da smo 2007.godine prvi puta obilježili Međunarodni dan borbe protiv holokausta izvan Zagreba baš na ovom groblju u prisutnosti Predsjednika Republike i oružanih snaga RH.

Članovi antifašista i gradonačelnik Ronko položili su vijenac na središnjem platou židovskog groblja i zapalili svijeću.