Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 31 Siječanj 2013 10:57

Običaji i tradicija u Zagrađu neće izumrijeti

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

11. GRANIČARSKO-ŠOKAČKO SIJELO U ZAGRAĐU  -

 

ZAGRAĐE - Već više od jednog desetljeća članovi KUD-a „Zagrađe“ iz Zagrađa organiziraju tradicionalno „Graničarsko-šokačko sijelo“ nastavljajući tako običaje svoga kraja kada su mještani Zagrađa, tog malog naselja nedaleko od Pleternice večeri provodili družeći se u obiteljskim kućama u kojima su ujedno organizirali čijanje perja, krunjenje kukuruza ili neke druge radove tijekom zimskih večeri.

I na ovo sijelu nije nedostajalo zabave, druženja ali i nadmetanja. Laskavu je titulu najljepše snaše ponijela Sanja Živković iz Kujnika, dok je naj-baja bio Matej Bello iz Pleternice. Prvu nagradu za uređen stol u tradicijskom stilu osvojio je stol uređen na temu „Večera za rabotu poslije kopanja kukuruza“.

IMG 0849- Cijelo selo živi za ovo sijelo. Jedinstvena je to prilika da se svi zajedno družimo, ali i uživamo u pjesmama i plesu našeg kraja. Uistinu svi uživamo u našim običajima i stari i mladi. Upravo nas najviše raduje što imamo puno mladih koji vole obući narodnu nošnju. U našem selu ima dosta žena koje šlingaju, štikaju, tkaju, rade zlatovez i druge rukotvorine - ističe predsjednica društva Ljubica Sentić dodajući kako se zbog velikog zanimanja mladih za rukotvorinama i tradiciji ne boji da će izumrijeti običaji njihova kraja.

Veselja i smijeha nije nedostajalo ni za natjecateljskim stolom broj 9, koji je sa svojim originalnim starim posuđem ali i tradicijskim jelima osvojio prvo mjesto i veliku tortu kao nagradu.

- Za ovu smo večeru pripremili jako stara jela kao što je restani krumpir s pečenom slaninom, pileći paprikaš, zelenu salatu prelivenu s vrelom mašću. Uz to i kolač od maka i oraha te kifle u kvas. Za piće je bila spremna rakija prije jela i dok se radilo, a vino „tudum“ od domaćeg grožđa poslije jela. Zapravo sve je ovisilo koliko je gazda bio imućan. Ta tradicionalna jela poslužili smo u posuđu starom stotinjak godina, napravljeno od teškog porculana, a sa priborom za jelo od aluminija - navodi Marica Špehar koja je stol uredila zajedno s Ankicom i Stelom Lucić, te Julkom Balen. Naravno da su na stolu bila i suhomesnata jela od slanine, šunke, kulena, sira, kuhanih jaja koja su se služila za doručak prije rada i u pauzama kada se radilo na polju. Kruh se pekao u krušnoj peći.

Druženje Zagrađana kako onih koji u tom selu žive tako i onih koji su iz Zagrađa odselili i ovoga je puta potrajalo do duboko u noć.

V.Re.

 

Galerija slika