Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Svibanj 2020 10:06

Naš poznati vinar Ivo Enjingi proslavio 80. rođendan i otvorenje novog velikog vinskog podruma u Hrnjevcu

Ocijeni sadržaj
(26 glasova)

HRNJEVAC - Korona je splasnula, a ja već čekam s otvorenjem svog novog velikog, vinskog podruma koji se prostire na gotovo 1.000 kvadrata, izgrađen u armirano betonskoj izvedbi u ravnini sa površinom - kaže naš najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja, Ivo Enjingi.

 - Evo čekao sam da prođe korona virus, da mogu napraviti otvorenje, već smo u podrum smjestili i dio inox cisterni, no u međuvremenu smo došli i do mog rođendana, ove godine okruglog 80 godina. To se zaista moralo proslaviti, a kako su mjere protiv korone virusa malo popustile organizirao sam ovu proslavu 80. rođendana, ali uz mjere, samo do 40 gostiju, obveznu dezinfekciju i čuvanje distance. Ovaj 80. rođendan me malo inicirao, pa ću pokrenuti jednu novu liniju vina 80-godišnjaka - dodaje Enjingi, koji evo napunivši i osmo desetljeće ni malo ne posustaje, već reklo bi se radi punom parom. Do jučer je još sadio nove hektare vinograda, evo sada završio novi podrum, kojim je proširio svoje kapacitete vinarske proizvodnje koja se sada već popela na preko 60 ha pod vinogradima, ali isključivo u ekološkom uzgoju.

Pun energije, izuzetno dobrog zdravlja, odgovara kada ga upitaju za recept dugog života, Enjingi odgovara, vino prije i poslije jela, vino je lijek, čista priroda, bez kemije iz ekološkog uzgoja, bez dodatnih tretiranja. Izgleda da recept, bar što se tiče Ive dobro funkcionira, jer on je i dalje neumoran, radi i živi u punoj dinamici.

Podrum je izgradila požeška tvrtka Promet građenje, pa su među gostima bili direktorica i vlasnici tvrtke, Anka i Branko Šutalo, i njihovi sinovi, Marko i Mile, ali i svi koji su oko podruma pomagali, od projektanata, nadzora i dobavljača opreme. Kako je u podrumu već smješteno desetak cisterni koje su već pune vina, upriličena je i degustacija novijih vina. Na meniju je bilo posebnih specijaliteta kod Enjingija, to je meso Red angusa koji se uzgaja u čistoj prirodi, a bilo je i iznenađenja. Uz brojne kolače i tortu koju su pripremile Ivine domaćice, bilo je i nekoliko maštovitih torti koje su donijeli gosti. Kako je Ivo posebni zaljubljenik u tamburu, nije ni ovaj puta moglo proći bez tamburaša, ali onako na uho, bez razglasa, svirali su TS Srce bećarsko. Naravno da se sve protegnulo do 24 sata, kada je Ivo i dočekao svoj 80. rođendan, a fešta se dalje nastavila, ali sada sa punopravnim osamdesetgodišnjakom.

Galerija slika