Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Siječanj 2013 19:01

Gdje će školska djeca prelaziti cestu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

NOVO RASKRIŽJE U VIDOVCIMA BEZ PJEŠAČKOG PRIJELAZA  -

 

POŽEGA - Na izlazu iz Požege, a na ulazu u Vidovce, na najvećem raskrižju u tom mjestu završeno je postavljanje semafora na križanju s gradskom obilaznicom. Iako semafori još nisu pušteni u rad ogorčeni mještani ne mogu vjerovati da nije postavljen niti jedan, od dva moguća pješačka prijelaza preko državne ceste koja prolazi tim požeškim prigradskim naseljem. Nova regulacija je otežala i izlazak na cestu za nekoliko obližnjih kuća.

IMG 1726Danijel Rađenović kojima ima dvoje osnovnoškolaca strahuje za njihovu sigurnost i život. - Da imamo nogostup ne bio veliki problem što nemamo pješačkog prijelaza. Djeca su prisiljena prelaziti na drugu stranu gdje nogostup postoji. Oni sami nikako ne mogu prelaziti ovakvu cestu koja je dosta frekventna. Uvijek netko mora biti kod kuće i prevesti ih. Kada su najveće gužve, odnosno kada ljudi dolaze i odlaze s posla cestu je nemoguće preći. Ja tada neću uopće moći s automobilom izići iz svoga dvorišta jer je moj izlaz odmah do semafora – kaže Rađenović.

Za svoju djeci boji se i Marina Kraljak koja ima troje osnovnoškolaca. – Svaki dan ih moram otpratiti i dočekati, pogotovo ove mlađe – kaže Marina koja zbog novog raskrižja ima problema i s uzlaskom na cestu.

IMG 1762Njezin susjed Stjepan Radoš dodaje da stalno mora činiti prekršaje. - Ako idem iz grada ne mogu skrenuti u svoje dvorište jer je puna linija te se moram voziti još nekih 500 metara i onda se na cesti okrenuti što je opet prekršaj i vratiti se do svoje kuće. Osim toga digli su nam cestu te mi još skratili ulaz što su dodatni problemi. Molili smo ih da nam naprave kružni tok, ali ništa od toga. Projekt je netko pravio u svom uredu, a nije sagledao stvarnu situaciju - poručuje Radoš.

Ivan Soldo još je u većem problemu jer sa svojim automobilom direktno ulazi u raskrižje. - Uopće ne znam kako ću se uključivati u promet jer je ne vidim signalizaciju ni s jednog semafora – kaže Soldo te upozorava kako cestom prođe dnevno 300 šlepera što je dodatni problem.

Nenad Čer, voditelj slavonskobrodske ispostave Hrvatskih cesta koja je investitor postavljanja semafora i uređenja raskrižja kaže da su se radovi izvodili po građevinskoj dozvoli. - Iako su se u postupku izdavanja dozvole mogli davati prijedlozi, to nitko nije učinio. Koliko ja znam još sve nije završeno. Razmišljalo se i o kružnom toku ali on ovdje ne može stati jer se ovdje odvija i teški teretni promet za što treba velika površina. Međutim, uvijek je sve moguće riješiti, ne treba robovati nekim papirima – kazao je Čer.