Nedjelja, 10 Svibanj 2020 12:37

Čaglin završio projekt rekonstrukcije državne ceste vrijedan 15 milijuna kuna, pri kraju su radovi na zdravstvenoj ambulanti i dječjem vrtiću

Ocijeni sadržaj
(31 glasova)

ZBOG EPIDEMIJE KORONAVIRUSA  NIJE OBILJEŽEN  DAN OPĆINE ČAGLIN  -

ČAGLIN - Zbog epidemije koronavirusa Dan općine Čaglin i blagdan njezinog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage ove godine nisu obilježeni kao do sada a razloga za slavlje je itekako bilo – mnogi važni projekti za čaglinski kraj su završeni ili su pri kraju. Podsjetimo na one najveće.

Govoreći prošle godine na svečanoj sjednici u povodu Dana općine načelnik Dalibor Bardač je istakao kako je misija kojom se vodi Općina „Osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim potrebama uz održivi gospodarski razvoj i očuvanje prirodnih resursa i ljepota općine”. Imajući to u vidu radilo se i u proteklih godinu dana a jedna od najvećih i najvažnijih investicija za čaglinski kraj je izgradnja nove zdravstvene ambulante.
 – Poslovi su pri kraju, još se ovih dana završavaju elektro i građevinski radovi iznutra vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna. Postavljaju se instalacije, završava kotlovnica, sanitarije… onda još ostaje uređenje okoliša i opremanje. Za okoliš bi trebalo 400 do 500 tisuća kuna i za to smo se prijavili na jedan natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova a opremanje je na sebe preuzeo Dom zdravlja. Za ovu drugu fazu radova županija nam je dala 300 tisuća kuna a ostalo ide iz općinskog proračuna – kazao nam je načelnik Dalibor Bardač. Podsjetio je kako je prva faza, izgradnja samog objekta, koštala 1,2 milijuna kuna a novac su otprilike u istim omjerima osigurali Općina, Požeško-slavonska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja.IMG 7901
 – Nama je isto tako važan projekt rekonstrukcije državne ceste D53 koji je od prošlog Dana općine završen u cijelosti. Osim što je rekonstruirana cesta kroz Čaglin, napravljeni su nogostupi, uređen prostor za stajanje autobusa, kraj crkve je napravljeno parkiralište za 60 automobila, napravljen je i dio kanalizacije koji je nedostajao… vrijednost investicije je 15 milijuna kuna a novac su osigurale Hrvatske ceste – dodao je načelnik Bardač.
Od prošlogodišnjeg Dana općine intenzivno se radilo i na završetku dječjeg vrtića kojega Čaglinčani također godinama iščekuju. Radilo se na vanjskom dijelu objekta (asfalt, ograda, rasvjeta) a vrijednost radova je 1,3 milijuna kuna. Opremljena je i kuhinja vrijednosti 186 tisuća kuna a sada ostaje još ostatak opreme (115 tisuća kuna) za što je već ugovor potpisan.
 – Trenutno s nadležnim ministarstvom razgovaramo o modelu djelovanja vrtića. Nama bi više odgovaralo da to ne bude samostalna ustanova nego da bude u sklopu osnovne škole jer bi tada morali zaposliti manje osoblja, ne bi npr. morali plaćati ravnateljicu, pa bi nam u proračunu ostalo više novca kojim bi mogli pomoći roditeljima i sufinancirati boravak djece u vrtiću. Nadam se da ćemo sve riješiti do jeseni i da će djeca konačno krenuti u vrtić – kazao je D.Bardač.caglin 531
U posljednjih godinu dana uređena je Kolodvorska ulica prema igralištu, za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 600 tisuća kuna, uređen je okoliš doma u Milanlugu vrijednosti 86 tisuća kuna a i napravljena je energetska obnova općinske zgrade za 561 tisuća kuna. Ta su sredstva zajednički osigurali Fond za zaštitu okoliša i Općina Čaglin. Uz sve ovo, započeli su i radovi u Ulici Vladimira Nazora vrijedni 2,4 milijuna kunja kao i radovi na cesti Ljeskovica-Dobra Voda vrijedni 2,3 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste na sebe je preuzela nogostup u Ulici Matije Gupca vrijedan 150 tisuća kuna. Pripremala se i dokumentacija za kamp odmorište na Sovskom jezeru a Općina Čaglin značajna sredstva iz proračuna izdvojila je za svoje stanovnike svih generacija.
 – Za svako prvo i drugo dijete u obitelji dajemo jednokratnu pomoć od 2.000 kuna a za svako slijedeće dijete iznos raste na 3.000 kuna. Plaćamo i igraonicu 1.500 kuna koju organiziramo zajedno s udrugom Bubamara iz Bebrine a u kojoj se djeca okupljaju tri puta tjedno. Učenicima osnovne škole kupili smo bilježnice a svi srednjoškolci dobiju po 200 kuna neke vrste ‘stipendije’ što koriste za plaćanje prijevoza. Od ove godine svim studentima osiguravamo 300 kuna mjesečno bez obzira koja su godina, da li su redovni ili ne i slično. Imamo ih tridesetak. S Udrugom „Veličanka” kroz projekt Zaželi, osigurali smo skrb za 60 do 70 starih ljudi. Ukratko, nastojimo pomoći svima – kazao je na kraju načelnik Bardač.                                                             IMG 5865

 Iskazano u novcima, izdvajanja Općine za za pomoć raznim kategorijama stanovništva izgledaju ovako: za novorođenčad je osigurano 20  tisuća kuna, za osnovce 47.417 kuna, za srednjoškolce 128 tisuća kuna, za stipendije studentima 20.400 kuna, rad udruga sufinancira se s 119 tisuća kuna a vatrogasci su dobili 255.546 kuna.

Iako ga nisu mogli proslaviti, Čaglinčanima čestitamo Dan općine s nadom da će do idućeg Dana također biti puno razloga za slavlje. I da će slavlja biti!

( v.m.)