Nedjelja, 26 Travanj 2020 13:21

Dvije trećine ispitanika protiv početka nastave u svibnju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UPITNIK FORUMA ZA SLOBODU ODGOJA  -

Kako je bilo najavljeno, Vlada je na svojoj sjednici donijela Zaključak koji sadrži plan aktivnosti za ublažavanje mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Jedna od mjera je i da se od 11. svibnja omogući „rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi“.
S obzirom na to da se od početka epidemije sve mjere uvode zahvaljujući mišljenju i savjetima struke, Forum za slobodu odgoja je proveo kratki upitnik kako bi saznao što odgojno-obrazovni radnici (OOR) – učitelji/ce, nastavnici/ce, profesori/ce, stručni/e suradnici/e, ravnatelji/ce – misle o ovakvom planu o početku nastave. U upitnik je stavljena i mogućnost da svoje mišljenje izraze i roditelji.

Tko je ispunio upitnik ?

d9743c2a 70ea 4d95 b549 c4eac8126a6e

Analiza 3.663 upitnika pokazala je kako 64% ispitanika protiv početka održavanja nastave u svibnju.

Dvije trećine i odgojno-obrazovnih radnika (OOR) točnije njih 64% i 67% roditelja ne podržava takvu odluku.

Odluku o početku nastave u svibnju najviše neodobravanja nalazi kod odgojno-obrazovnih radnika iz Koprivničko-križevačke županije, Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije, a najmanja je potpora kod ispitanika iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.

80a1566b bfab 4106 bce3 927b20d29f26

Najčešći razlozi protiv početka nastave

U školama je nemoguće održavati fizičku distance;

U pojedinim školama određeni broj učenika i učitelja su putnici;

Problem usklađivanje rada u školi i rada na daljinu za one koji neće dolaziti na nastavu;

Veliki rizik za učenike i učitelje koji su rizična skupina;

Nepoštovanje prema učiteljima;

Dodatni stres za učenike i učitelje.

Zaključci istraživanja
Analiza 3.663 upitnika pokazala je kako 64% ispitanika protiv početka održavanja nastave u svibnju. Dvije trećine i odgojno-obrazovnih radnika i roditelja ne podržava takvu odluku.
Analizom odgovora može se zaključiti kako je odluka loša i neprovediva, a jedini razlog toga je što donositelji te odluke – Vlada i nadležno ministarstvo – nisu poslušali glas učitelja i roditelja oko početka nastave.
U ovako osjetljivom trenutku kada svaki krivi korak može značiti širenje zaraze te produženje strogih protuepidemijskih mjera, vrlo je važno da se kod odluka sluša glas onih koji će sudjelovati o provođenju tih odluka. Upravo je suradnja učitelja i roditelja okosnica svake aktivnosti kako bi se učenike vratilo u škole i razrede.
Ako se posljednjih mjeseci mogla uspostaviti dobra praksa savjetovanja sa stručnjacima oko upravljanja epidemijom vjerujemo da se moglo naći i vremena i načina da se nadležne vlasti savjetuju sa stručnjakinjama i stručnjacima – učiteljima/cama, nastavnicima/ama, profesorima/cama, stručnim suradnicima/ama i ravnateljima/cama – kao i s roditeljima kako bi se mogle donijeti odluke koje će biti smislene, provedive i koje će imati podršku onih koji će ih provoditi.