Utorak, 21 Travanj 2020 09:29

Požeški biskup zatražio ukidanje obustave vjerskih okupljanja za Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 20. travnja 2020. zamolbu dr. Davoru Božinoviću, načelniku Stožera civilne zaštite RH, potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova da Stožer civilne zaštite RH dokine mjeru obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Biskup je u molbi napisao:

»Želio bih Vam iskazati zahvalnost za sve ono što ste zajedno s drugim članovima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do sada učinili u nastojanju oko očuvanja hrvatskih građana od zaraze koronavirusom. Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja od 19. ožujka 2020. obuhvatili ste i vjerske zajednice te u njezinoj točki III. tražite i obustavu vjerskih okupljanja. Navedena mjera stavila je u težak položaj katoličke vjernike, kojima je za duhovni život bitno sudjelovanje na euharistijskom slavlju, primanje svete pričesti i drugih sakramenata. Nije mali broj onih koji smatraju da potrebe njihova duhovnog života ne bi smjele biti ispod 16 nabrojenih potreba u točki III. spomenute Odluke, izuzetih od zabrane okupljanja. U Požeškoj biskupiji koja se prostire na području šest županija, Požeško-slavonska županija od početka pandemije do danas ima samo 3 zaražene osobe koronavirusom a Virovitičko-podravska 2, odnosno 4, ako se računa po sustavu središnje baze podataka. U petak, 17. travnja 2020. primarius Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te je među ostalim kazao kako se u Stožeru razgovara o tome da postoji nekoliko županija koje imaju jako dobru epidemiološku situaciju, spomenuvši Požeško-slavonsku županiju, koja ima najnižu incidenciju te Virovitičko-podravsku županiju. Istaknuo je kako „Postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju.“

Ovime Vas na temelju toga molim da Nacionalni stožer civilne zaštite u okviru trenutačnog popuštanja epidemioloških mjera što prije donese odluku o dokidanju mjere obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije u Požeškoj biskupiji, uz obdržavanje Preporuke za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 11. ožujka 2020. Zahvaljujem Vam za razumijevanje, sa željom  da i dalje uspješno vodite Stožer civilne zaštite«, piše u molbi biskup Škvorčević.