Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Siječanj 2013 15:54

Lovačka odlikovanja najzaslužnijim članovima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

50. GODINA LOVAČKOG DRUŠTVA „DILJ“ BUK  -

 

IMG 0315BUK – Pedeset godina rada jednog društva je lijep period, no neki članovi LD Dilj iz Buka bilježe i više godina lovačkog staža, jer je društvo nastalo prije 50 godina odvajanjem od LD „Šljuka“ Pleternica, koje je bilo preveliko. Tako je donesena odluka da se članovi iz naselja Svilna, Resnik, Buk, Kalenić pa do Ruševa odvoje u novo lovačko društvo. Danas LD „Dilj“ gospodari s 3.800 ha lovišta 11/114, uglavnom smještenog na sjevernim obroncima Dilj gore. Danas broji 40 članova jer nema velikog podmlađivanja u lovcima, a pamte i nekada 70 članova. Društvo u lovištu ima svu potrebnu infrastrukturu od hranilišta i solišta za prehranu životinja, lovačke čeke, a obrađuju i 5 ha zemljišta na kojem uzgajaju hranu za zimsku prihranu divljači. Lovački dom imaju u šumi iznad naselja Buk.

IMG 0329Povodom jubileja organizirali su gostinjski lov u koji su pozvali uzvanike i goste lovce iz susjednih lovišta. Lov je bio uspješan, a odstrijeljena su dva dobra primjerka divlje svinje. Lov je uspješno priveo kraju lovnik Ivica Brezić, te sve goste pozvao na svečanu sjednicu u Vatrogasni dom u Buku.

IMG 0335Na svečanoj sjednici s povijesti i razvojem društva goste je upoznao Radovan Rotar, današnji predsjednik društva. Najzaslužnijim članovima uručena su odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza, Miji Buturcu lovačko odlikovanje II reda, a Petru Bošnjaku i Petru Crnjcu lovačko odlikovanje III reda. Za 50 godina neprekidnog rada u društvu zlatnim medaljama nagrađeni su Stjepan Martinović, Milan Damjanović i Slavko Franculić posthumno, jer je u međuvremenu preminuo. Odlikovanja i medalje uručio je Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza županije. Društvu su obljetnicu čestitali, župan Marijan Aladrović, nekada i član ovog društva i pleternički gradonačelnik Franjo Lucić.