Petak, 11 Siječanj 2013 20:09

Građanima mliječni proizvodi Mljekare BiZ

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PROMOCIJA UDRUGE UZGAJIVAČA SIMENTALSKOG GOVEDA  -

 

POŽEGA – Udruga uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine želeći skrenuti pažnju prije svega da proizvodi kvalitetno mlijeko i tog mlijeka kvalitetne mliječne proizvode koji imaju svoje porijeklo u predblagdanske dane organizirala je promociju i besplatnu podjelu u pješačkoj zoni grada Požege. Mlijeko proizvođača udruge otkupljuje i proizvodi kvalitetno konzumno mlijeko, vrhnje, jogurte, mliječne namaze, meke i tvrde sireve Mljekara BiZ iz Buka. Kompletnu paletu proizvoda ponudili su građanima na kušanje i sve vrste u količinama za domaćinstvo dobio je svaki zainteresirani građanin, a dio proizvoda darovali su i Caritasu.

- Sve manje imamo ljudi koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, a danas smo ovdje htjeli prezentirati da se ovdje rade o domaćem mlijeku i domaćim mliječnim proizvodima koje prerađuje domaća mljekara. Udruga uzgajivača simentalskog goveda ima 73 člana i proizvodimo oko 9 milijuna litara mlijeka godišnje. To je jedna referentna proizvodnja mlijeka izuzetne vrijednosti a zajedno s proizvodnjom mesa vrijednost je oko 11 milijuna eura. No problem je što je sve manje mlijeka kao sirovine, i ta politika smanjenja proizvodnje sirovine stavlja u ovisnost i prerađivače mlijeka – rekao je Miroslav Kovač, tajnik udruge.

- Ovo je tradicija koju provodimo svake godine uz božićne i uskršnje blagdane. Mljekara BiZ prerađuje oko 10 tisuća litara mlijeka dnevno. Mlijeko je sve od domaćih farmera s područja Požeštine. Za sada sve mliječne proizvode uspijevamo prodati, no teže je s naplatom. Svoje proizvode prodajemo na cijelom području Hrvatske te preko trgovačkih lanaca. Da imamo proizvodnju mi 50% veću uspjeli bi prodati svu proizvodnju jer se zbog kvalitete naši proizvodi traže. Danas ovdje s nama su i proizvođači mlijeka koji podržavaju ovu akciju promocije – istakao je Željko Bošnjak iz Mljekare BiZ.