Srijeda, 04 Ožujak 2020 08:22

Brojni sudionici u "Mimohodu pobjednika" obilježili početak Domovinskog rata u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA U HRVATSKOJ -

PAKRAC - Ulicama Pakraca održan je „Mimohod pobjednika“ u kojem su sudjelovali brojni branitelji, uzvanici, ali i građani koji su pristigli iz raznih dijelova naše domovine. Bio je ovo centralni događaj obilježavanja dvadeset i devete godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac što se smatra prvim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su 1991. godine razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju, taj događaj se ujedno smatra početkom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Neposredno prije polaska "Mimohoda pobjednika" pakračkim ulicama, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa za sve poginule i umrle branitelje koju je predvodio msgr. Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije.

"Mimohod pobjednika" započeo je ispred pakračke župne crkve i završio na prostoru pakračke Gradske tržnice postrojavanjem sudionika gdje su izaslanici hrvatske Vlade, Hrvatskog Sabora, Predsjednika Republike Hrvatske, MUP-a te predstavnici Požeško - slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Prije svečanog programa na Rimokatoličkom groblju u Pakracu ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione je položilo zajedničko izaslanstvo hrvatskog Predsjednika, Sabora i Vlade, zatim predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnici sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine.

Također, počast poginulim hrvatskim braniteljima odalo je izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Tomaševićem te zajedničko izaslanstvo gradova Pakraca, Lipika, Daruvara, Garešnice, Križevaca i općine Sirač predvođeno gradonačelnicom Blažević i gradonačelnikom Kasanom, kao i predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svečani program obilježavanja 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, koja je uz Grad Pakrac, organizator obilježavanja ovih događanja, zajedničkim su se nastupom obratili okupljenima. Tom je prilikom gradonačelnica Blažević istaknula kako joj je drago što su među nazočnima i učenici osmih razreda osnovnih škola s područja Slavonije (Nova Gradiška, Čađavica, Osijek, Pakrac) kako bi na licu mjesta čuli i doživjeli sve ono što se u Pakracu događalo početkom ožujka 1991. godine, odnosno kako je izgledao početak obrane cjelokupne Republike Hrvatske. Ona je naglasila i to da uskoro, zahvaljujući velikoj pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja, predstoji i dovršetak izgradnje spomen-obilježja svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli na pakračkom bojištu čije bi otvorenje trebalo biti na obljetnicu VRO "Bljesak" ove godine.

Nakon gradonačelnice, prisutnima se obratio i gospodin Ivančić koji je i ovom prigodom naglasio kako su branitelji i Domovinski rat svetinja ovog grada. Stoga je zahvalio svima onima, počevši od hrvatske Vlade i ministarstava branitelja i unutarnjih poslova do brojnih hrvatskih policajaca i branitelja, koji su pomogli i pomažu u nastojanjima da Pakrac ostane upamćen po svim onim zbivanjima koja su se događala tog turbulentnog ožujka 1991., istaknuvši da je Pakrac prepoznatljiv po domoljublju, što se i dokazalo i 1991., ali i svih ovih dvadeset i devet godina.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je zahvalio svima onima koji nisu ostali kod kuće, nego su branili svoju hrvatsku zemlju devedesetih godina pa je tako na ovom našem području, na kojem je rat i započeo, slomljena kičma neprijatelja, još i prije potpisivanja Sarajevskog primirja (op. a. 3.1.1992.), što je sve skupa preokrenulo tijek rata. "Kad domovina nije bila priznata, mi smo prisilili Europu i svijet da se realnost zove Hrvatska.", kazao je župan i još jednom podsjetio na svoju inicijativu da se zakonski uspostavi "Medalja Zapadna Slavonija" koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima.

Danko Bevanda, 100%-tni hrvatski ratni vojni invalid I. skupine, kao pripadnik posebne jedinice policije Kumrovec MUP-a RH i sudionik deblokade policijske postaje u Pakracu koju su zaposjeli pobunjeni Srbi zajedno s pripadnicima policijske postaje u Pakracu srpske nacionalnosti, emotivno se prisjetio tih zbivanja pri čemu je istaknuo da je ponosan na činjenicu što je sudjelovao u onim događanjima tijekom kojih se stvarala Hrvatska, koja nije "slučajna" država, jer su mnogi Hrvati, kako kroz povijest, tako i u Domovinskom ratu dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodi.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH, počasni građanin Pakraca i hrvatski general Mladen Markač zahvalio je organizatorima, ali i svima onima koji godinama dolaze na ovaj dan u Pakrac kako bi očuvali sjećanje na ovaj događaj. Podsjetivši na sve ono što je prethodilo 1. ožujku 1991. i na ono što se kasnije događalo, general Markač je naglasio značaj policije u Domovinskom ratu tijekom kojeg je poginulo 788 policajaca. On je napomenuo da policija i danas doprinosi sigurnosti građana u suverenoj Hrvatskoj.

Još jedan počasni građanin Pakraca, izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako u Pakracu na ovaj dan obilježavamo početak velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i odlučnost i spremnost hrvatskih branitelja za obranu domovine. „Pakrac je sve do operacije „Bljesak“ 1995. godine bio na prvoj crti bojišnice. Ogromne su bile žrtve hrvatskih branitelja i civila, ali Pakrac nikad nije pao! Dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske hrabro i odlučno su ga branili.!“, naglasio je ministar Medved. On je ujedno iskazao i ponos što je upravo u mandatu aktualne Vlade usvojen novi Zakon o hrvatskim braniteljima, kao i Zakon o nestalim osobama, osvrnuvši se na veliki broj nestalih osoba među kojima je i dr. Šreter. Također, napomenuo je i to da sada predstoji i poboljšanje Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

„Neka nam Domovinski rat i junaštvo hrvatskih branitelja uvijek bude inspiracija. Zajedništvo koje smo imali tijekom Domovinskog rat čuvamo i tako da se svake godine okupimo u Pakracu, da se sretnemo, da prepoznamo pred sobom one drage prijatelje koje dugi niz godina nismo vidjeli, da se međusobno ohrabrimo, a poglavito da prepoznamo one koji su najranjiviji među nama. Posvetimo svu svoju energiju podizanju standarda, ali i očuvanju kvalitete zdravlja i života hrvatskih branitelja.“, kazao je ministar.

Svoje obraćanje je zaključio tako što je rekao kako mu je iznimno drago što je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, a u suradnji s lokalnom samoupravom proširen program „Posjet učenika svih osmih razreda RH“ gradovima Vukovaru, Pakracu i Lipiku te Kninu, čime je uspostavljena i svojevrsna poveznica ovih gradova heroja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Željko Glavić je rekao kako je ovo dan kad se prisjećamo ideala s kojima su hrvatski branitelji i hrvatski narod krenuli u obrambeni Domovinski rat, stoga je prenio poruku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je poručio da će Hrvatski sabor kao i uvijek u svojem radu voditi računa o svetom cilju koji su tih dana postavili prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, hrvatski branitelji i hrvatski narod, a to je samostalna, uređena, europska država kojom ćemo se ponositi kao njezini građani.

Na kraju programa, prisutnima se obratio izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića umirovljeni general Marijan Mareković. Kao sudionik ovih događanja, general Mareković je istaknuo da zna kako Pakrac ima posebno značenje u stvaranju Republike Hrvatske jer je upravo ovdje 1. i 2. ožujka 1991. započeo Domovinski rat. „Tim činom ispisana je nova stranica hrvatske povijesti, a poslana je i jasna poruka svima onima koji su ustali protiv mlade hrvatske države.“, rekao je general Mareković, napomenuvši kako velikosrpski san i dalje postoji. „Domovinski rat treba biti dodana vrijednost našeg nacionalnog, državnog identiteta i budućnosti. Upravo u zajedništvu i slozi trebamo se okrenuti budućnosti naše države jer nas na to trajno obvezuje žrtva hrvatskih branitelja.“, zaključio je izaslanik hrvatskog predsjednika.

Izvor: compas.com.hr