Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 13:51

Godišnja skupština DVD Pleternica

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

PLETERNICA - Tijekom 2019. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica imalo je 15 požarnih, 46 tehničkih, 3 ostale intervencije i 38 ostalih operativnih aktivnosti. Navedene intervencije odrađene su sukladno struci i bez ozlijeđenih vatrogasaca i opreme. Društvo je aktivno sudjelovalo na osiguranju kulturno- religijskih i sportskih manifestacija, za vrijeme tijelovske procesije, snimanja svete mise iz mjesne župne crkve, čuvanja Isusovog groba. Osiguravalo je također Devetnicu Gospi od suza, LIDAS, biciklističke utrke CRO Race, te dva puta tijekom održavanja vatrometa. U cilju postizanja što veće spremnosti operativnih vatrogasaca, provedena su osposobljavanja za strojara, za rad s hidrauličnom izvlačnom ljestvom, za radove na vodi, za gašenje šumskog požara i prijevoz helikopterom te desantiranje, i osposobljavanje za voditelja čamca-istaknuto je na sinoć održanoj izvještajnoj godišnjoj skupštini u prostoru mjesnog vatrogasnog doma.

Prigodnim pozdravnim riječima nazočnim vatrogascima i gostima obratili su se predsjednik pleterničkog DVD-a Radovan Rotar i zapovjednik Ivica Klobučar. Skupštini su prisustvovali dožupan Željko Jakopović, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Željko Petrović, zapovjednik Josip Ugrin, predsjednik VZ Požeštine Josip Ašenbrener, predstavnik VZ Grada Požege Šimun Miletić i Goran Alaber iz Policijske postaje Pleternica. Osim vatrogasaca iz pleterničkog Vatrogasnog centra, na skupštini su bili gosti iz DVD-ova Požega, Velika, Kaptol, Jakšić, Kutjevo, Čaglin i Brestovac, te iz Vrpolja i Vuke.

Dožupan je naglasio kako Županija podržava vatrogastvo, što je po zakonu i dugoj tradiciji, a financiranje nikada nije bilo sporno. -Vatrogastvo je na županijskom području dobro organizirano, a tehnička opremljenost na zavidnoj razini. Mora se prvenstveno voditi briga o mladim ljudima i njihovom zadržavanju i specijalizaciji, jer oprema i financije nisu dovoljni ako nema kvalitetnih ljudi-kazao je Jakopović. Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice napomenuo je kako je pleternički DVD imao puno različitih aktivnosti, uz dobru suradnju s Gradom. -Zbog sve većih financijskih sredstava, vatrogasci su počeli kupovati skupu opremu, a sredstva su iz Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja i ministarstva poljoprivrede. Svi naši Vatrogasni centri imat će odgovarajuća i kvalitetnija vatrogasna vozila. Problem je što ćemo imati tehniku,a neće biti ljudi, osobito mladih operativaca koji su otišli iz naše Županije-izrazio je bojazan Ž. Petrović. Pozdravljajući nazočne, zamjenik gradonačelnice zahvalio je DVD-u na dobroj suradnji s Gradom Pleternicom te naglasio kako se nada da će tako biti i sljedećih godina. -Riješen je dugogodišnji problem financija i sada je ipak lakše jer se može više planirati i raditi te ulagati u vatrogastvo i proširenje društava na ovom području. Čestitam vam na velikoj nesebičnosti, ponosni smo što ste dio sustava obrane Grada i njegovih stanovnika, a želim vam što manje požarnih intervencija-zaključio je D.Katić.

Podnoseći Izvještaj o radu za prošlu godinu, zapovjednik Klobučar je napomenuo da su lani od Hrvatske vatrogasne zajednice dobili kombibus, VW transporter i čamac, a tijekom svibnja, Mjeseca zaštite od požara, primili su djecu iz gradskog Dječjeg vrtića Tratinčica, niže razrede iz Osnovne škole fra Kaje Adžića i područnih škola. Za više razrede prikazane su dvije vježbe na prostoru ispred škole te izvršili vježbu evakuacije. Obilježen je Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.-Radi zadržavanja operativnosti i uviđanja raspoloživosti vatrogasnih vozila i tehnike Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasnog centra, Društvo je održalo vatrogasnu vježbu. U suradnji s DVD Buk, u povodu njegove obljetnice, održana je pokazna vježba. U Gradcu je održano Gradsko vatrogasno natjecanje, a ekipe djece, mladeži i članovi VMŠB-a plasirali su se na županijska natjecanja, a ekipa na državno natjecanje. U protekloj godini održano je 15 radnih akcija, a najopširnija je bila ona na izgradnji garaža pokraj vatrogasnog doma-zaključio je zapovjednik. Tijekom obrazlaganja Financijskog izvještaja za 2019. godinu, naglašeno je da je ostvaren ukupni prihodi 342.585 kuna, a na dan 31. prosinca stanje žiro-računa iznosilo je 40.980 kn.

Na kraju skupštine podijeljene su diplome o stjecanju zvanja“vatrogasac“(Zlatko Horaček, Đuro Lombar, Pavo Samardžija, Dario Tuličić, Igor Vidmar), „vatrogasca dočasnika“(Josip Malenica, Ronald Bello) i „vatrogasca I klase“(Ivan Tomislav Perković, Toni Bello, Mario Pavlović, Vlado Ferić, Mijo Baketarić). Uvjerenja za rukovatelja izvlačnim ljestvama dobili su Vinko Čolak, Tomislav Cerovac, Ivica Klobučar, Josip Malenica, Stjepan Žnidarec, Ivan Antunović i Marko Dukić, za rukovatelja motornom pilom Josip Malenica i Karlo Radonić, a za desantiranje i gašenje šumskog požara Vinko Čolak. Za gašenje požara otvorenog prostora i prijevoz helikopterom uvjerenja su dobili Damir Junek, Vlado Ferić i Josip Malenica, a za usavršavanje za specijalnost tehničke intervencije Josip Gabrek. Uvjerenje o usavršavanju za specijalnost strojar dobili su Ivan Novosad, Josip Malenica i Ivica Klobučar, a o usavršavanju za specijalnost za radove na vodi Josip Malenica. Naposljetku su priznanja uručena i članovima podmlatka i mladeži pleterničkog DVD-a.

Tekst i foto: I.T. pozeskivodic.com

Galerija slika