Četvrtak, 20 Veljača 2020 11:59

Održana konferencija Dani kvalitete u turizmu u destinaciji Zlatna Slavonija

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U HKG Županijskoj komori Požega održana je konferencija "Dani kvalitete u turizmu u destinaciji Zlatna Slavonija". Konferencija je održana u skopu projekta IQM Destionation čiji je cilj iskoristiti potencijal destinacije u sinergiji destinacijskih dionika, poticanje na izvrsnost te podizanje kvalitete, a organizirali su je Turistička zajednica Grada Požege u suradnji s HGK – Županijskom komorom Požega, Ministarstvom turizma Republike Hrvatske te Hrvatskom turističkom zajednicom.

Konferencija je osmišljena kao putokaz brendiranja kvalitete u turizmu, odgovornog i održivog turizma u Požeško-slavonskoj županiji.

- Htjeli smo napraviti sažetak prvog dijela naše suradnje s Požeško – slavonskom županijom, odnosno turističkim zajednicima na ovom području. Sam cilj i smisao projekta je povezivanje svih subjekata koji su svaki na svoj način uključeni u dolazak gosta u Požeško – slavonsku županiju. Takvom međusobnom sinergijom želi se postići produženje sezone, podizanje vrijednosti i prihoda i na koncu zadovoljnog gosta i stanovnika grada Požege. Za ostvarenje ovog cilja potrebna je stalna koordinacija, edukacije, otvorena međusobna komunikacija, te mjerenje kvalitete svakog pojedinog segmenta, koji na koncu predstavlja ocjenu cijele destinacije. Projekt je jedinstven u Slavoniji jer se trenutno provodi još na Lošinju, u Vodicama, na Hvaru, Plitvičkim jezerima i u Karlovcu. – rekla je Đurđica Šimičić, jedna od autorica projekta IQM Destination.

Projekt IQM Destinacija Zlatna Slavonija, u kojem sudjeluju gradovi Požega, Pakrac, Pleternica, Lipik, Kutjevo, Općina Velika i sve turističke zajednice u Požeško-slavonskoj županiji, obuhvaća stotinjak subjekata u prvoj fazi provedbe. Financiraju ga Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, a na konferenciji su dodijeljeni certifikati te se za sve sudionike projekta provodi dvodnevna edukacija Dani kvalitete u turizmu u destinaciji Zlatna Slavonija.

- Prva faza projekta Upravljanje kvalitetom u destinaciji krenula je prošle godine. Obišli smo preko sto subjekata u cijeloj županiji, odazvao se velik broj ljudi i svi zajedno surađujemo. Najveća prednost je u tome što se sa svakim subjektom radi individualno. – naglasila je Silvija Podoljak, direktorica Ureda TZ Grada Požege.

Ovim projektom radi se iskorak u svim segmentima turističkog proizvoda destinacije Zlatna Slavonija, pri čemu je međusobna sinergija svih dionika u projektu najvažnija. Kvalitetom se jača javno-privatno partnerstvo, mjere elementi održivog razvoja i odgovornog turizma. Zajednička suradnja, sinergija u destinacijama, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će hrvatski turizam konkurentnijim, snažnijim i kvalitetnijim, a jedan od ciljeva je i sustavno rješavanje izazova u destinaciji.

- Svjesni smo kako jedino zajedničkim naporima možemo osmisliti i podignuti kvalitetu destinacije. Već dugo smo svjesni da imamo vrhunski proizvod, da imamo izvrsne ljude, ali nikako da shvatimo kako jedni drugima nismo konkurencija. O turizmu u našem kraju možemo pričati tek kada svi postanemo jednako kvalitetni i jednakovrijedni i pružimo razinu usluga koja će zadovoljiti kako naše goste, tako i naše sugrađane. Sada nam je prilika da zajedno sjednemo i uvidimo kako se isplati baviti turizmom. – rekao je gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić.

Najveći doprinos cijelog projekta, definitivno će imati turistički dionici, subjekti kojima je projekt individualno posvećen.