Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 14:38

Nakon godinu dana studiranja uručeni certifikati o završenom studiranju za dva japanska studenta

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI NIZ GODINA PRIMA STUDENTE NA RAZMJENU IZ CIJELOG SVIJETA -

POŽEGA - Svečanim uručenjem certifikata o završenom studiju za wine cellar managere pri Veleučilištu u Požegi, završio je studij i boravak za dva japanska studenta od godinu dana u Požegi.

Tomoya Sadamoto i Kazuki Hashimoto studirali su dva semestra na Poljoprivrednom odjelu studija Vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo i uspješno završili sve teorijske i praktične zadatke koje su obavljali na vinogradima Veleučilišta u Požegi u Podgorju.

Certifikate o završenom studiju uručio im je doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta. - Zadovoljstvo mi je što vam nakon godinu dana koje ste proveli sa nama možemo uručiti certifikate o položenoj edukaciji za vinara podrumara. Kroz ovu godinu dana postali ste dio nas i obogatili Veleučilište pojačavši našu međunarodnu suradnju i otvorili još jednu zemlju s kojom surađujemo. Pomogli ste svakako da smo trenutno jedno od najboljih Veleučilišta u Hrvatskoj prema ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Upravo ova suradnja podigla je jednu stepenicu više. Mi nećemo na ovome stati već ćemo nastaviti suradnju s institucijama iz Japana na Erasmus programu

- Iznimna mi je čast da ste cijelu jednu godinu proveli na Veleučilištu u Požegi, da ste gotovo s drugog kraja svijeta izabrali baš ovo Veleučilište u Požegi za svoju edukaciju na polju vinogradarstva i vinarstva. Nadamo se da smo vam i pružili dovoljnu količinu i razinu znanja i da ćete po povratku u svoju zemlju uspjeti realizirati ono što ste učili i pamtiti Veleučilište u Požegi, Hrvatsku u kojoj ste boravili u jednom lijepom i prijatnom svijetu - rekla je na rastanku prof. dr. sc. Branka Svitlica.

Neposredno s japanskim studentima radio je voditelj objekta Vinske klijeti mr. sc. Josip Mesić, ali provodio i najviše vremena na praktičnoj nastavi u vinskom podrumu, prenosio znanja kao iskusni enolog. A prof. mr. sc. Stanko Zrinščak prisjetio se i da je u svibnju prošle godine upravo sa studentima iz Japana proveo i sadnju 1,5 ha novog vinograda. - Na kraju posla ispekli smo jednog odojka na ražnju i uspjeli pojesti. Dan je bio prekrasan, a sve smo to i fotografirali. Ovdje s njihovim odlaskom taj naš posao ne prestaje, ja ću im svake godine slati fotografije da vide vinograd koji su sadili, a i nakon četiri godine kada bude prvi urod tog mladog vinograda. Oni su se na ovom primjeru mogli odlično naučiti sve od početka, kako se sadi vinograd, razmaci, priprema cjepova, a i kako se mi zabavljamo nakon uspješno odrađenog posla. Kada dobijemo prvo vino iz tog vinograda poslat ćemo im i to. Ja vas osobno neću nikada zaboraviti i moram reći da ste mi uljepšali moj život.

Nakon primanja certifikata o završetku studija obratili su se i sami studenti. - Na početku smo bili uplašeni, ali uzbuđeni, jer o Hrvatskoj i njenoj kulturi i ljudima nismo znali ništa. Sada mogu reći da nam je doći ovdje bila najbolja odluka. Hvala vam na svemu što ste nas naučili i jednog dana ćemo se sigurno vratiti u Hrvatsku. Veselim se ponovnom susretu sa svima vama – istaknuo je Tomoya Sadamoto.