Nedjelja, 16 Veljača 2020 12:11

Sa 24 nastupa godišnje svoju aktivnost usmjeravaju na uređenje doma i nabavku nošnji i instrumenata

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE "KUKUČIN-KUNTARIĆ" -

JAKŠIĆ - Matica slovačka "Kukučin-Kuntarić" iz Jakšića održala je svoju redovitu Godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je bio analiziran rad u proteklih godinu dana, a ujedno su usvojeni i planovi za iduće razdoblje, te donesen Rebalans financijskog plana za 2020. Kako je Matica dobila za svoj projekt uređenja starog vatrogasnog doma, prostora koji koriste obje udruge jakšičkog folklora, iznos od 85 tisuća kuna, koji nije planiran u financijskom planu, nužno je bilo usvojiti Rebalans financijskog plana. Tako će uz sredstva Matice slovačke i sredstva koja će osigurati općina Jakšić, već ovog ljeta stari Vatrogasni dom zasjati u novom ruhu, s novom fasadom, riješenim grijanjem i klimatizacijom, novim podovima i uređenom unutrašnjosti. Ovo je još jedan dobar primjer suradnje folklornih društava i udruga sa lokalnom zajednicom i lokalnom samoupravom.

No, zaista veliku aktivnost Matice slovačke shvatili su svi kada je iznesen izvještaj o radu, gdje su nazočni u dvorani i brojni gosti iz drugih udruga i KUD-ova zapljeskali nakon saznanja da su imali čak 24 folklorna nastupa, pa i gostovanje na HTV-ovoj emisija Lijepom našom. Znajući koliko puno rada i sredstava treba za jedan nastup, posebno ako je izvan županije s kojim s skopčani i dodatni troškovi autobusnog prijevoza, dobili su čestitke i od lokalne vlasti i predsjednike prijateljskih KUD-ova. Upućujući čestitke predsjednik KUD Zavičajnog društva Rama iz Pleternice, Jure Vidakušić je izrazio zadovoljstvo što su prikazali ovako bogat rad svog folklora, ali i svoju želju da imaju tako dobar proračun za svoj folklorni rad kao Matica slovačka, kojega oni mogu samo sanjati.

Zadovoljstvo radom Matice slovačke izrazio je i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, koji je istakao da općina Jakšić njeguje odlične odnose sa svoja dva folklorna društva, ponosna je na to bogatstvo i staru baštinu koju oni njeguju, te će i ubuduće izdvajati znatna sredstva za rad društava. Izrazio je i svoje zadovoljstvo što će zajedničkim financijskim sredstvima urediti stari Vatrogasni dom, koji će uskoro postati Dom folklora i udruga za njihov još bolji rad.

Odličnu suradnju oba folklorna društva istakao je i predsjednik HKUD "Slavonija" Jakšić, Dario Pažin koji je kazao da se ta suradnja može samo još više poboljšati. I danas brojni članovi pjevaju, plešu i sviraju u oba folklora, jedni drugima pomažu i zajednički nabavljaju instrumente, a i zajednički se brinu o prostorijama u kojima vježbaju, pripremaju koreografije i druže se. To je posebno dobar primjer suradnje dva društva.

Matica slovačka Kukučin-Kuntarić ima 120 članova u društvu, a prošle godine je imala 127 tisuća kuna prihoda. Dio neutrošenih sredstava prenijeli su u ovu godinu, a veliki dio sredstava kao društvo nacionalne manjine dobivaju od Ureda za manjine RH i Saveza Slovaka koji sredstva dobiva i od Slovačke države. Maticu znatnim sredstvima pomaže Općina Jakšić, Požeško-slavonska županija ali i brojni sponzori, posebno za njihovu tradicionalnu i veliku smotru "Slovaci Slovacima" koji održavaju u prekrasnom ambijentu Zelene lagune u Rajsavcu, a gostuju im osim Slovačkih matica i sva slavonska folklorna društva i Češka beseda iz susjedstva. Vrlo ambiciozni program rada i brojnih nastupa diljem Požeštine i Slavonije svi članovi društva usvojili su jednoglasno na prijedlog Upravnog odbora i predsjednika društva Pavela Tregera koji ovu dužnost obavlja već nekoliko mandata.