Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 12:19

Tridesetak vrijednih članova u uzgoju ima 100-njak konja koje prikažu na „Zlatnim grivama Zlatne doline“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KONJOGOJSKE UDRUGE VALLIS AUREA -

POŽEGA - Konjogojstvena udruga „Vallis Aurea“ Požega barem po brojnosti svog programa svakako je jedna od aktivnijih udruga, jer iza njih su u prošloj godini brojne aktivnosti. Svakako su tu njihova smotra konja i natjecanje u nekoliko disciplina na „Zlatnim grivama Zlatne doline“ koju tradicionalno organiziraju u Mihaljevcima na sportskim terenima NK Croatia Mihaljevci.

Tamo su oni napravili već i objekte infrastrukture koji su potrebni za ovo natjecanje i smotru, a u društvenim prostorijama NK održavaju i svoje skupštine i druženja. Kao udruga odlaze i na druga natjecanja, kao što je vuča klada, brojne smotre i izložbe konja, revijalne utakmice, sudjeluju u brojnim smotrama folklora i manifestacijama u naseljima Požeško-slavonske županije gdje su njihovi jahači i zaprege rado viđeni. Posebno su aktivni i u organizaciji vožnje gradskim fijakerom na ulicama i središtu grada Požege u suradnji s TZ grada Požege. Ove brojne aktivnosti koje je skupština udruge podržala, uvrštene su i u plan aktivnosti za 2020. godinu. Udruga se posebno zahvalila gradu Požegi koji ih je podržao prošle godine sa 32 tisuće kuna, Požeško-slavonsku županiju kao drugog velikog pokrovitelja njihovih aktivnosti te nekoliko tvrtki koje im pomažu kao sponzori. Izvješća, planove i financijske planove iznio je tajnik društva Igor Delvechio, a Skupština jednoglasno usvojila.

Društvo broji 31 člana, a u uzgoju ukupno ima 100-njak konja, uglavnom hrvatskog hladnokrvnjaka, ali i lipicanaca, posavaca i drugih pasmina sa stalnom tendencijom za povećanje broja. Skupština je primila u članstvo i 2 nova člana.

Sve goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Udruge Damir Pavković, a posebno nekoliko predstavnika konjogojskih udruga iz Slavonije i kontinentalne Hrvatske sa kojima održavaju odlične odnose i jedni drugima obvezno poprate njihove aktivnosti.

Sve su to prvo veliki ljubitelji konja, sami u uzgoju imaju veliki broj konja, a međusobno se podržavaju u radu kao udruge na čelu sa Savezom hladnokrvnjaka Hrvatske koji ih podržava, ali i obavlja bitne aktivnosti za rad udruga i samih konjogojaca. Preko saveza će se uskoro izdavati svi potrebni papiri za odlazak konja na natjecanja, smotre i revijalne utakmice, što će svakako uzgajivačima i udrugama olakšati rad i odlazak koji je nekada puno više bio zatrpan papirologijom i financijskim davanjima.

Skup je pozdravio načelnik općine Velika Vlado Boban, dao im punu podršku u radu i najavio i financijsku pomoć radu udruge u ovom njihovom prije svega plemenitom radu, posebno jer su kao udruga osnova u Velikoj. Pozvao ih je da se aktivno uključe sa konjima i zapregama u njihovu manifestaciju i smotru folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja se ove godine održava baš na novo ustrojeni Dan državnosti RH.

Kao najveći pokrovitelj svih aktivnosti Udruge je grad Požega, a podršku radu dao je i gradonačelnik Darko Puljašić osobno. Čestitao je svim članovima na tome što su izabrali ovu plemenitu misiju i bave se uzgojem konja i promicanjem ljubavi prema konjima. - Kroz ovu plemeniti zadaću koju ste stavili pred sebe, vi šaljete jednu poruku svima, čuvanje baštine i stare kulture našeg kraja, no posebno moram istaći ovo zajedništvo koje sam vidio u vašem radu a i danas na ovoj Skupštini gdje ste svi jedinstveni i za zajedništvo. Imamo dobru suradnju, neki od vas puno potegnu u našim aktivnostima sa gradskom kočijom gdje se bolje prezentiramo našim posjetiteljima i turistima. Uložit ćemo u popravak kočije jer je stara, no uvijek će biti spremna da sa vama i vašim konjima prikaže jednu bolju Požegu. Prošle godine gard je pomogao i kupio jednog vrsnog pastuha kojim smo željeli pomoći oko poboljšanja genetike vaših konja koje držite u uzgoju. Grad Požega i ja osobno uvijek smo vam na raspolaganju i pomagat ćemo vam u radu, jer vidimo dobar napredak i vaše zajedništvo u radu udruge - istakao je gradonačelnik Puljašić i pozvao sve članove Udruge da se uključe u jedan povijesni scenski prikaz koji će se održati na Trgu sv. Terezije a gdje će svi članovi udruge sa svojim konjima i zapregama moći dati veliki doprinos.

Rad udruge pomaže i grad Kutjevo, a rad je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić, inače i sam ljubitelj i uzgajivač konja. Članove je pozdravio i zaželio dobar rad i predsjednik udruge Kutjevački vinari, Ivan Grgić, zahvalivši se na dolasku i podršci koju svojim zapregama i konjima daju njihovim vinskim manifestacijama u Kutjevu.

Nakon radnog dijela nastavilo se s druženjem uz ručak i glazbu banda Majestic uz solistu Dragana Kapčevića, koji su naravno počeli s lijepim pjesmama o konjima, kojih u našim pjesmama od starih narodnih do kasnije komponiranih ima dosta.

Galerija slika