Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 10:28

Kroz projekt 1,3 milijuna kuna za "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAGREB - U Ministarstvu hrvatskih branitelja/Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svečano je uručeno 29 ugovora u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 80,5 milijuna kuna.

Svečanosti su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, zamjenik upraviteljice za programe EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, ravnatelj Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o Dejan Iličić, kao i predstavnici dvadeset i devet udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan za čiji je projekt "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika" uručen ugovor ukupne vrijednosti 1.323.355,00 kuna.

Radi se o projektu koji su pripremili djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o, a čiji je cilj unaprjeđenje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja na području Grada Lipika kroz niz aktivnosti, poput radionica, edukacija, usluga pravnog savjetovanja, usluga psihološkog savjetovanja, usluga pomoći u kući i prijevoza. Za potrebe provedbe predloženog projekta zaposlit će se stručne osobe s iskustvom u provođenju EU projekata kako bi se osigurala pravilna provedba navedenih aktivnosti.

U sklopu pružanja usluga psihosocijalne pomoći aktivnosti su radionice o komunikacijskim vještinama, savladavanju stresa te usvajanju zdravih životnih navika i usluge psihološkog savjetovanja za hrvatske branitelja i članove njihovih obitelji, dok će aktivnosti u sklopu pružanja usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti obuhvatiti pomoć u kući za hrvatske branitelje branitelja i članove njihovih obitelji, prilikom čega će se zaposliti dvije gerontodomaćice/domaćina i dva osobna/e pomoćnika/ce. Također, tu su i usluge edukacija za zaposlene osobe te nabava kombi vozila u svrhu provedbe projektnih aktivnosti, odnosno odvoženje korisnika na liječničke preglede, terapije, kontrole, odvoženje potrepština za korisnike.

Predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan iskazao je iznimno zadovoljstvo budućom realizacijom projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika", a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo kako se na području Grada Lipika kontinuirano vodi briga o braniteljskoj populaciji. „Otvorili smo prvi Dom hrvatskih veterana u Lipiku gdje dolaze branitelji iz čitave Hrvatske, a ovim projektom, koji smo predložili i koji je prošao želimo još više pomoći lokalnim braniteljima. Braniteljska populacija je sve starija i usluge koje pružaju aktivnosti u sklopu projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika" svakako će im koristiti, a s obzirom na to da će pri tome biti zaposleno i šest osoba, tu se radi i o jednoj dodatnoj dimenziji, onoj ekonomskoj.“, kazao je gradonačelnik te napomenuo  kako uskoro predstoji i početak realizacije Spomen parka Domovinskog rata u Lipiku, projekta kojim će se odati počast, hrvatskim braniteljima, istinskim herojima koji su iskazali nevjerojatnu hrabrost i koji su dali svoj život za slobodu.

Ovom je prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo kako Ministarstvo na čijem se čelu nalazi od prvog trenutka formiranja Vlade uspostavlja partnerski odnos s udrugama, u cilju podizanja kvalitete života hrvatskih branitelja. „Ministarstvo hrvatskih branitelja je motivirano svim izazovima i životnim okolnostima hrvatskih branitelja iniciralo ovaj projekt, a izrazito nam je zadovoljstvo što su ga udruge prepoznale u oba objavljena poziva. Udruge iz Domovinskog rata najbolje poznaju situaciju na terenu i potrebe ciljane skupine, ovo je pokazatelj kako su aktivni članovi zajednice koji nastoje pomoći jedni drugima i stvoriti pozitivne promjene u društvu.“, rekao je ministar te zahvalio institucijama - partnerima na projektu,  zaželjevši korisnicima uspješnu provedbu projekata. 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izrazila je zadovoljstvo što je donesena druga odluka na temelju koje se uručili novih 29 ugovora. Podsjetila je kako se radi o prvom pozivu namijenjenom isključivo hrvatskim braniteljima koji su nas sve neizmjerno zadužili svojoj žrtvom u stvaranju i obrani RH. „Potreba za pozivom proizašla je iz činjenice što je 25 posto stanovnika RH bilo izloženo ratnim okolnostima, a naša najvažnija zadaća je trajno štititi dostojanstvo žrtava rata. To zahtjeva organiziran sustav skrbi i razvoja, s ciljem integracije hrvatskih branitelja i jačanja njihovih kapaciteta te poboljšanja kvalitete njihovog života.“, istaknula je ministrica.

U 2019. godini je po istom projektu potpisano 17 ugovora s udrugama nakon provedenog prvog poziva. Taj poziv bio je prvi sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda namijenjen isključivo udrugama iz Domovinskog rata. Zbog velikog interesa udruga iz Domovinskog rata novi, istovjetni poziv objavljen je 29. ožujka 2019. te je zbog brojnih prijava poziv zatvoren nakon svega dva dana, a zadovoljavajućim prijaviteljima 5. veljače su uručeni ugovori u vrijednosti 51,2 milijuna kuna. Uz 85 posto sredstava osiguranih  iz Europskog socijalnog fonda, sufinanciranje 15 posto predmetnog Poziva osigurano je proračunskim stavkama Ministarstva hrvatskih branitelja kao sektorski nadležnog tijela.

Izvor: compas.com.hr