Utorak, 04 Veljača 2020 09:37

Edukativna večer "Žena na udaru moždanog udara"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OBILJEŽAVANJE DANA CRVENIH HALJINA U LIPIKU - 

LIPIK - I ove se godine u Republici Hrvatskoj obilježava Dan crvenih haljina, kojim se upozorava na specifičnosti moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ provodi se početkom veljače, a obilježavanju su se pridružile i Toplice Lipik, kao i Srednja škola Pakrac. Tako je u konferencijskoj dvorani "Quella" u Lipiku 3. veljače održana edukativna večer "Žena na udaru moždanog udara".

Na samom početku prisutne je u ime Organizacijskog odbora (Toplice Lipik, Srednja škola Pakrac, Palijativni tim LiPa, HUMS podružnica Pakrac-Lipik) pozdravila gospođa Ljerka Pavković istaknuvši kako ovim događajem započinje obilježavanje Dana crvenih haljina kojim se upozorava na specifičnosti moždanog udara u žena.

Nakon kratkog intermezza tijekom kojeg je nastupila učenica pakračke gimnazije Maja Berlančić na flauti, nazočnima se obratio i ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen.

"Toplice Lipik su svoju viziju razvoja kao regionalnog neurorehabilitacijskog centra odredile prije dosta godina, to svoje opredjeljenje potvrđujemo na razne načine. Ne samo brojem osoba koje se liječe od moždanog udara u našoj bolnici, nego i povećanjem broja zdravstvenih radnika, kao i povećanjem broja educiranih zdravstvenih radnika koji su posebno osposobljeni za rad s pacijentima oboljelim od moždanog udara.", naglasio je ravnatelj Kelemen napomenuvši kako je to vidljivo i iz brojnih savjetovanja, seminara, radionica i sličnih manifestacija upriličenih i za zdravstvene radnike i za pacijente, a ova edukativna večer upravo je jedan od takvih događanja.

Prisutne je pozdravio i Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara koji je pohvalio ovu edukaciju, naglasivši kako će ovakva događanja uvijek imati njegovu potporu.

Moždani udar ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života i jedan je od najčešćih uzroka smrti, ne bira dobnu granicu. Stoga su o ovoj temi stručna predavanja održale prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, dr. med., specijalist neurologije („Kada i do kad neurorehabilitacija nakon moždanog udara kod žena“), Ariana Penava, mag. nutr. (Možemo li prehranom utjecati na statistiku moždanih udara kod žena?), Nataša Major, profesorica psihologije („Razmišljaj pozitivno i osjećaj se bolje“), doc. art. Sanela Janković Marušić („Kreativnost u pokretu kao prevencija i potencijal primjene terapije pokretom i plesom neurorehabilitaciji“), Snježana Kligl, mag. logoped i Mateja Visković, mag. logoped. („Žena na udaru moždanog udara“), dok je večer "Poetskom terapijom" oplemenila prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Izvor: compas.com.hr