Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 29 Siječanj 2020 13:28

Povelju „Poduzetnici budućnosti“ uz 5.000 kn dobili za projekt „Slušam kuda vozim“

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

HUP NA NATJEČAJU DODIJELIO NAGRADU ZA TIM KATOLIČKE GIMNAZIJE POŽEGA - 

POŽEGA - Niz godina Hrvatska udruga poslodavaca HUP provodi natječaj „Poduzetnici budućnosti“koji je namijenjen timovima srednjih škola RH. Ove godine prijavilo se 170 projektnih timova iz srednjih škola Hrvatske a konkurirali su za fond nagrada od 250 tisuća kuna. Tim Katoličke gimnazije u Požegi dobio je na natječaju za svoj projekt „Slušam kuda vozim“ povelju „Poduzetnici budućnosti“ i novčanu nagradu od 5.000 kuna. Dodjela nagrade održana je u Katoličkoj gimnaziji, a nagrade su učenicima i mentorici dodijelili Vedrana Gado, pravna savjetnica Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku i poznati požeški poduzetnik, predsjednik uprave SpinValisa i član Izvršnog odbora HUP-a Zdravko Jelčić.

- HUP svake godine provodi ovaj natječaj iz razloga da što više promovira poduzetništvo među mladima, jer HUP smatra da je na mladima budućnost i da sve ostaje dalje njima. Želja nam je da mlade uputimo da saznaju što znači biti poduzetnik u Hrvatskoj, s kojim se nedaćama susreću, što im je potrebno danas, sutra za baviti se poduzetništvom, sudjelovati na tržištu rada nakon školovanja, ali i sami pokrenu svoj posao kroz obrt ili tvrtku. Za sudjelovanje na natječaju je bitno da taj projekt tim još nije nigdje objavio. Sredstva iz nagrade isplaćuje se školi a želja HUP-a je da se ta sredstva utroše za edukaciju učenika u poduzetništvu i daljem napredovanju - istakla je Vedrana Gabo, koja dodaje da je ukupno nagrađeno 25 projekata i timova, od čega su 4 nagrade došle u Slavoniju a jedna u Požegu. Za ovu godinu ide novi natječaj a učenici i škole se mogu prijaviti već od ožujka. Natječaj se provodi u partnerstvu HUP-a s Europskom komisijom u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Pratim ove natječaje i direktno sudjelujem u njima kao član Izvršnog odbora HUP-a na nacionalnoj razini. To je program gdje HUP želi poticati inovativan pristup proizvodima, nešto što je trend na europskoj i globalnoj razini. To je šansa da Europa gradi svoju strategiju na inovativnosti, na inovacijama, dizajnu, patentima, koji mogu pokrenuti gospodarstvo 4 generacije. To je svakako šansa za industriju, a posebno za nas iz drvne industrije iz koje ja dolazim, raditi nove ideje, novi dizajn, koji je ispred svog vremena, koji nije generički proizvod, nego vlastiti proizvod koji donosi novu vrijednost i konkurentnost na globalnom tržištu. Znanje je tu ključno i mi9 stoga podržavamo mlade i želimo ih uključiti, motivirati, stimulirati, a i medijski promovirati da oni vide svoju šansu u tome. Ulaganje u znanja i kreativnost, inventivna znanja koji će donijeti nove proizvode kao i ovaj pametni bicikli koji su osmislili ovi učenici. HUP će takve ideje i dalje poticati nagradama i novčanim poticajima - istakao je Zdravko Jelčić kojemu je posebno drago da nagradu baš on ispred HUP uručuje požeškim učenicima koji su prepoznati s ovakvim inovativnim proizvodima. Ovaj proizvod ima i svoju socijalnu i društveno odgovornu dimenziju jer omogućava slijepim i slabovidnim osobama da koriste bicikl u prostoru. U Hrvatskoj ima preko 17 tisuća slijepih i slabovidnih osoba kojima ovakav projekt otvara život u okruženju.

Ravnatelj Katoličke gimnazije Ivan Bedeničić se zahvalio na nagradi, čestitao timu, mentorici prof. Marijani Čorluka, te ekipi Tehničke škole Požega s ravnateljem Zoranom Galićem na čelu na podršci u nekim stručnim rješenjima za koja učenici gimnazije nisu imali dovoljno saznanja.

Učenica Iva Galić iz 2a razreda je u ime tima koji su izradili pametni bicikl za slijepe i slabovidne osobe, učenicu Mateju Knežević i učenika Karla Potnika koji su već maturirali u Katoličkoj gimnaziji, prezentirala cijeli projekt. - Ideja je nastala kada smo gledali kako slijepi dječak pokušava voziti bicikl, a pokušaji su bili neuspješni. Razradili smo ideju, došli do saznanja da određene senzore moramo ugraditi na bicikl koji bi slijepoj osobi javljali o okruženju kroz koje se kreće, a isto tako bi senzorima opremili i biciklističku stazu koja bi biciklisti, slijepoj osobi javljala o pravcu kretanja i preprekama na tom putu. Na taj način slijepa osoba bi mogla voziti bicikl - pojasnila je njihov inovativni projekt učenica Iva Galić, koja je i za svoje kolege primila priznanja a Plaketu mentorica Marijana Čorluka.

Galerija slika