Četvrtak, 23 Siječanj 2020 18:48

Gradonačelnik Puljašić obišao Poduzetnički inkubator i saznao dojmove 14-ero prvih korisnika

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Prošle godine otvoren Poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici u Požegi, projekt sufinanciran od EU i Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti 18,6 milijuna kuna, danas je dom brojnih mladih poduzetnika sa širokim spektrom usluga.

- Već nekoliko mjeseci Poduzetnički inkubator "diše punim plućima", no namjera nam je čuti od samih korisnika koliko im je ovaj projekt i prostor podrška, koliko im pomaže u prvim poduzetničkim koracima. Jer, jedino razvojem poduzetništva i otvaranjem novih, kvalitetnih radnih mjesta možemo vlastitim snagama podići kvalitetu života u Požegi i Slavoniji. Poduzetnički inkubator najvažniji je dio cijele Industrijske zone sjever koju ćemo mi, nadam se, u idućih nekoliko mjeseci staviti u punu funkciju. Planirano je da ovaj inkubator bude samo početna faza punjenja naše Industrijske zone. - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Natječaj za odabir korisnika u Poduzetnički inkubator provodio se od srpnja do studenog prošle godine, a ukupno je sklopljeno 14 ugovora, od čega deset vezanih za uredske prostore te četiri koja se odnose na hale. Vrijeme u kojem korisnici mogu biti u prostoru inkubatora je pet godina od sklapanja ugovora, a ovisno o tome je i iznos subvencija. U prvoj godini poduzetnici početnici ne plaćaju ništa, a potom tek u petoj godini plaćaju puni iznos cijene. Na raspolaganju su im zajedničke prostorije, parkirna mjesta, video nadzor, konferencijska dvorana i sala za sastanke.

- Ukupno je u inkubatoru 14 poduzeća koja zapošljavaju više od 20 radnika, a riječ je poduzetnicima početnicima, ali i razvojnim timovima – imamo 11 poduzetnika početnika i 3 razvojna tima. Tu je široki spektar usluga, od usluga stručnog nadzora građenja, projektiranja, zaštite na radu do auto-servisa. Radi se o mladim, perspektivnim ljudima, a mi kao lokalna razvojna agencija smo njima na raspolaganju – dijelimo zajedničke prostore, dajemo savjetodavne usluge, izrađujemo poslovne planove, a naglasak nam je na tome da naše korisnike pokušamo prijaviti na nacionalne i EU projekte te da im što više približimo to financiranje kako bi im pomogli da se razviju – rekla je Andreja Menđel, vršiteljica dužnosti ravnateljice LO-RA Požega.

Među mladim poduzetnicima koji su svoje mjesto pod suncem pronašli u inkubatoru je Autoservis Gavran.- Inkubator nam je pružio sve što nam je potrebno. Kad mlada osoba kreće u neki posao upravo prostor je jedna od najvećih prepreka da se u taj posao krene prema planu i u punom zamahu. Teško je pronaći dobar prostor, jako su skupi, a ako pri tom krećete bez većeg kapitala, to je jako veliki problem. Mislim da je to jedna od najvećih činjenica zašto se mladi ljudi odluče ili ne odluče na otvaranje firme. Inkubator nam je pružio sve što nam je potrebno, odličan prostor s odličnim uvjetima i s povlaštenom cijenom od Grada Požege i mislim da je to jedna od stvari zbog koje smo ostali u Požegi nešto pokrenuti. - rekao je Davor Gavran.

Jedan od uredskih prostora zauzeo je Antonio Ferhatović koji je otvorio ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike.- Prije toga godinu dana sam radio u više različitih prostora i tražio sam prikladno mjesto kojih po gradu baš i nema. Kada se otvorila ova prilika s inkubatorom, nisam dugo razmišljao i vrlo sam zadovoljan. Za moju djelatnost ured je odličan i doista se slažem da ovo ne bi trebao biti jedini prostor za rad - rekao je Antonio.

Podsjetimo, inkubator je opremljen i zauzima prostor od cca 1500 m2. Raspolaže s 4 proizvodne hale s vlastitim uredom i sanitarnim čvorom s oko cca 150 m2, zatim 12 uredskih prostorija veličine 18 m2 i jedne od 37 m2, sve opremljene uredskom i računalnom opremom. U Inkubatoru je i konferencijska dvorana veličine 76 m2 i edukacijska dvorana veličine 55 m2. Dvorane su opremljene suvremenom prezentacijskom i multimedijalnom opremom. U inkubatoru se poduzetnicima pružaju potporne inkubacijske usluge, od infrastrukturne potpore, koja uključuje najam poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama, korištenje konferencijske i edukacijske dvorane, pa do korištenja zajedničkih prostorija. Omogućena im je i tehnička podrška - od internet pristupa, usluge video nadzora, usluge kopiranja, skeniranja, korištenja poštanskog sandučića i parkinga. Osim navedenog pružena im je i savjetodavna podrška, kao i pomoć pri izradi, prijavi i provedbi projektnih aplikacija.