Četvrtak, 23 Siječanj 2020 11:26

Vinski umjetnik Ivo Enjingi uvijek tradicionalno Vincelovo obilježava na blagdan sv. Vinka

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HRNJEVAC - Kod našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija, kojega brojni nazivaju vinski umjetnik, proslavio je Vincelovo u vinogradima i vinariji na Hrnjevcu. Enjingi uvijek tradicionalno obilježava Vincelovo baš na blagdan sv. Vinka. Dobar je bio početak vinogradarske godine, prvi trsovi su orezani, a po veličini kobasica i kulena Ivo Enjingi si je poželio dobru berbu i krupne grozdove i ove godine. Prošlogodišnji problem nedostatka bačava za vino Enjingi je ove godine riješio dogradnjom i proširenjem podruma koji se velikim dijelom nalazio ukopan u zemlju, gdje je smjestio nove cisterne za fermentaciju i njegovanje vina. Da bi godina bila rodna, treba uvijek i zaliti orezanu lozu starim vinom da naredna ne bi bila sušna. Sve je to Ivo Enjingi obavio u društvu svojih vinskih prijatelja i poslovnih partnera, a ove godine posjetio ga je i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Loza se kod Enjingija uvijek orezuje dok prvi rezač ne dođe do kulena, onda se malo pauzira i degustira domaći kulen uz odličan domaći kruh. Uz kulen i vincelovski ražanj koji si je svatko pekao na velikoj vatri na otvorenom, Enjingi je ove godine otvorio vinski podrum i ponudio na degustiranje sve svoje uspješnice koje su osvajale prestižne nagrade i medalje širom svijeta. – Molim samo da nitko ne ostane žedan, a sami si izaberite što želite degustirati i piti – rekao je Enjingi na početku proslave i dalje prepustio zabavu tamburaškom sastavu Srce bećarsko. Kad zasvira tambura onda je Ivino srce ispunjeno, jer se od samostalnosti Hrvatske borio da se tamburaška glazba i tamburica vrati u Požeštinu i Slavoniju. Zadovoljan je jer je i u tome uspio, tamburica se zaista vratila svugdje i nezaobilazna je tamburaška glazba u svim dijelovima društva i svim trenucima zabave Slavonca.

Uz već poznate delicije od crvenog goveda Red Angus kojega nekoliko stotina Enjingi ima već desetak godina u slobodnom uzgoju na svojim pašnjacima, ali i prasetinu kasnije su zapjevale i poznate Gazde. Uz kupažu Venje koja je među prvima dobila zlato na poznatom Decanteru nastavilo se s druženjem do kasno u noć.