Utorak, 21 Siječanj 2020 10:01

Učenica Gimnazije Ivona Halas putuje u Rusiju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽAN 6. DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA - 

ZAGREB - Održan je šesti po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Istraživačkog centra mladih.

Na turniru je sudjelovalo čak troje učenika Gimnazije, Borna Soukup s radom Poskakujuća bova, Ivona Halas s radom Dezinficijensi i Nina Pavić s radom Magnet i šibica. Mentorica svih učenika je profesorica Magdalena Srdarević. Učenici su predstavili svoj istraživački rad, zatim su odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugim natjecateljima na njihov rad. Kao uvod u sam turnir natjecatelji su pisali test iz područja prirodoslovlja.

Borna je ispitivao uvjete i parametre pod kojima lagana loptica zadržana pod vodom može poskočiti iznad površine vode, Ivona je ispitivala kako pojedini dezinficijensi utječu na bakterije na različitim površinama, dok je Nina proučavala parametre pod kojima magnet privlači glavu izgorene šibice.

Od ukupno 12 natjecatelja, Ivona Halas prošla je među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u srpnju/kolovozu u Rusiji.

Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

- U ovih šest godina Gimnazija se na Državnom turniru predstavila s ukupno 10 učenika, a svake godine jedan učenik postane član reprezentacije Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, 2018. godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji, a prošle godine sjećamo se učenice Dore Špoler i njene zlatne medalje osvojene u Bjelorusiji. Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja. Ivoni želimo mnogo sreće i uspjeha u Bjelorusiji gdje će promicati našu Gimnaziju, kao i grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju – istaknula je Magdalena Srdarević, prof.

Detalje o turniru možete pronaći na stranicama iynt.icm.hr.