Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 10:16

Tradicionalno Vincelovo proslavljeno kod poznate kutjevačke vinarice Zorice Tandare

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

BLAGOSLOV POKAZNOG VINOGRADA OBAVILO VINSKI BISKUP CECO KITOKRET UZ ASISTENCIJU FRATRA BUKARE IZ DRVENIKA I CIJELE SVITE - 

 KUTJEVO – Tradicionalno se Vincelovo proslavi i u Vinogradarstvu i vinarstvu „Vina Tandara“ čija vina su već nekoliko godina po kvaliteti u vrhu kutjevačkog vinogorja, a postala su poznata i u dalekim destinacijama. Kad još znamo da ovu uspješnu vinariju vodi žena, Zorica Tandara, a samo ih je nekoliko u ovom vinskom svijetu, uspjeh je svakako i veći. Brojne su tu šampionske titule, zlatne medalje i zlatne plakete za kvalitetu vina, uspješne nastupe na vinskim sajmovima i ocjenjivanjima vina, pa se i na proslavu vinogradarske Nove godine, proslavu Vincelova odazovu mnogi. Brojni se tu nađu kupci vina, ugostitelji i restorani koji su se osvjedočili u kvalitetu graševine i rajnskog rizlinga Tandara, ali još više prijatelja i vinoljubaca koji rado dolaze. No takav je i red, jer tko od vinogradara očekuje dobru godinu, mora svakako dostojno obilježiti i Vincelovo u svom vinogradu, orezati prve trsove, blagosloviti vinograde i sve one koji će raditi u njemu, ali i one koji će vino piti, ta zaliti trsove starim vinom. 

Tako je bilo i ove godine uz naravno odlične delicije koje je ponudila Zorica Tandara, od obveznog vincelovskog štapa sa slaninom i domaćom slavonskom kobasicom, posebno dobrim i velikim pršutom iz Dalmacije koji su donijeli dalmatinski ugostitelji, odličnim grahom i „kraljicom slavonskog stola“ sarmom. Uz veliku tortu i brojne kolače vino su iz nekoliko bačava birali sami gosti, kako vrstu vina, tako i količinu koju su sami određivali.

Zorica Tandara je zadovoljna prošlogodišnjom berbom koja je dala nešto manje grožđa. ali dobre kvalitete, pa se i u podrumu očekuju vina koja će sigurno biti za pamćenje. - Nadamo se da će nam ova nova vinogradarska godina biti još bolja, pa stoga očekujemo i od našeg zaštitnika sv. Vinka da nas i naše vinograde zaštiti i sačuva. I ove godine imamo gostiju od Istre, Rijeke, Dalmacije, pa sve do Dubrovnika, a sve su to ljubitelji i veliki kupci naših vina koji ta vina nude kroz turizam. Naravno da imamo i brojne goste iz kontinentalnog dijela i Slavonije. Vincelovo je stara tradicija i naš dan kada ugošćavamo naše prijatelje i drago mi je kada se odazovu u ovako velikom broju – ističe Zorica na vincelovskoj proslavi.

Obred blagoslova pokaznog vinograda obavio je vinski biskup CecoKitokret uz asistenciju fra Bukare iz Drvenika. Da bi obred blagoslova bio potpun tu je bio i vinogradarski kum, ali i ministranti, zvonar, vincilir, inspektorica i niz drugih funkcija koje su biskupu potrebne za cijelu ceremoniju. Vinograd je orezan, zaliven graševinom iz prošle berbe 2019. godine a poželjeli su i dobru godinu, sa grozdovima velikim kao kulen i švargl, a dugim kao kobasice. Vinski biskup bio je posebno nadaren i dao i vremensku prognozu, jer svakako o dobrom vremenu ovisi i dobar urod grožđa u vinogradu. Njegove prognoze su da će godina biti dobra a burad vina puna.

Lijep, suh ali prohladan dan nedjelje uoči sv. Vinka, svi su iskoristili da budu na svježem zraku, zaplesali uz kutjevačke Maligane, pekli vincelovski štap na otvorenoj vatri i uživali u dobrim vinima Zorice Tandare. Za sve goste kćerka Nikolina priredila je i vrijednu tombolu koja je dodatno zabavila sve goste.