Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 08:44

Godišnje druženje članova KUD Poljadija iz Grabarja u kojemu folklor pleše i 18-ero djece

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRABARJE - Požeština je poznata i bogata po folkloru, kulturno umjetničkim društvima, no zadnjih godina veliko iseljavanje stanovnika neka kulturno umjetnička društva je naprosto zatvorio, neka stavio u stanje mirovanja. jedno od KUD-ova koji se bore za opstanak tradicije i prikaz slavonskog, poljadijskog kola i pjesme je svakako KUD Poljadija iz Grabarja. Iako je i njima dio članova otišao u druge sredine, mnogi u inozemstvo, održali su se, vrijedno rade na uvježbavanju i koreografijama, nastupaju diljem Požeštine i u Hrvatskoj. Za sve članove, a posebno najmlađe priredili su na početku nove godine i jedno druženje uz domjenak.

 - Evo sada imamo čak 18-ero djece koja su se upisala u društvo, vrijedno rade i uče prve korake u folkloru. Ovo druženje smo pripremili i da njima polažemo podršku i da smo sretni da ih imamo, jer ovo je budućnost i opstanak našeg KUD-a. Za ovu godinu imamo u planu već nekoliko novih nastupa, a posebno nastupa kod već naših starih prijatelja iz folklora. Krajem srpnja imamo i našu tradicionalnu smotru „Poljadija u srcu“ u Grabarju. Nastavit ćemo raditi sa dvoje folklorne skupine, žensko, pjevačkom skupinom, tamburašima, a želja nam je više sudjelovati i sa Muškom pjevačkom skupinom Grabarčani na zajedničkim nastupima - istakao je predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić.

Kako su tamburaši De Gotho koji redovno prate folkloraše na nastupima, nabavili novi razglas, bila je ovo odlična prilika da ga isprobaju, naštimaju za dvoranu Vatrogasnog doma, jer za sedam dana, 01. veljače ovdje se održava tradicionalna 8. po redu Švarglijada, natjecanje proizvođača slavonskog švargla, ali i odlična zabava.