Subota, 18 Siječanj 2020 18:30

Uz požeško Vincelovo i delicije zeleno-plavo hrvatskih obrtnika degustirale tisuće Požežana

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

13. MANIFESTACIJA ZELENO-PLAVO HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE I POŽEŠKO VINCELOVO ZAJEDNO –

POŽEGA - Po 13. puta održala se zajednička eno-gastro manifestacija Požeško Vincelovo i Zeleno-plavo na požeškom Trgu sv. Trojstva, a mirisi tradicionalnih vincelovskih jela miješali su se s mirisima Jadrana. Grad Požega i TZ grada Požega s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije i Udruženjem obrtnika Požega uspjeli su na požeškom trgu okupiti veliki broj, čak 29 Udruženja obrtnika i 14 Obrtničkih komora županija. Posebno su za Požežane bile interesantne one s jadranskih destinacija, koje su ispred svojih štandova privukle najveći broj Požežana i u redu se čekalo degustirati jadranske morske delicije. Bilo je tu ribe, morskih plodova, a najveći red je bio pred roštiljem zadarske i šibenske komore, gdje su tamošnji ugostitelji pripremali veliku jadransku tunu. Mnogi Požežani su po prvi puta probali jednu takvu deliciju, svi redom hvalili, tako da možemo reći da je akcija kroz „zeleno-plavo“ uspjela privući veliku pozornost, a hrana pripremana pod sloganom „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“ u potpunosti opravdala svoje postojanje.Ovo je bio do sada najveći skup obrtništva Hrvatske, ugostitelja jadranskih i kontinentalnih proizvođača hrane i pića kojih je u Požegu došlo oko 300 ugostitelja i djelatnika u obrtima.

U pečenju tune okušali su se i učenici Obrtničke škole Požega koje je vodila mentorica Andreja Drkulec, a njihov rad pohvalili su brojni Požežani koji su u dugom redu čekali svoj odrezak od tune. Da su zaista dobro odradili posao govori i činjenica da su pozvani da već ovo ljeto dođu raditi na zadarsko područje kod domaćih ugostitelja obrtnika.

Poseban pozdrav svim okupljenim Požežanima i kolegama obrtnicima na manifestaciji uputio je predsjednik Obrtničke komore požeške županije Ante Bilobrk, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, a svima ugodan provod poželjeli su kao domaćini, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Istakli su potrebu organizacije ovakvih manifestacija i posebno povezivanje regija proizvođača hrane i vina te regije koja to sve plasira kroz turizam. Cijela manifestacija organizirana je upravo da se ta suradnja koja je uspostavljena prošlih godina još poboljša. Na zaista dobrim primjerima te suradnje može se krenuti i dalje, jer brojni morski ugostitelji su već uspostavili odlične kontakte s našim proizvođačima hrane, a posebno vina iz Požeštine, tako da proizvodi već putuju cijele godine. Novi oblik suradnje je da ugostitelji s Jadrana, sada u zimskim mjesecima kada nema sezone, koriste svoj godišnji odmor ovdje na kontinentu.

Uzvanici i gosti su zapalili i veliku vincelovsku vatru na požeškom trgu koju su složili članovi Odreda izviđača Požega. Na velikoj pozornici cijelo vrijeme posjetitelje su zabavljali tamburaši TS Posegana, a program je vodio Slavenko Čuljak.