Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Siječanj 2020 08:11

Koncert Glazbene škole Požega povodom inauguracije koncertnog klavira

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održana je inauguracija koncertnog klavira marke Steinway & Sons D-274 koji je u Požegu iz hamburške tvornice stigao krajem prosinca prošle godine. Raskoš zvukovnih mogućnosti instrumenta vrijednog milijun i 260 tisuća kuna prezentirao je hrvatski pijanist međunarodne reputacije Aljoša Jurinić.

Ideja za ovaj milijunski projekt započela je prije dvije godine, a sada je realizirana u početak još jedne lijepe priče u nizu u Glazbenoj školi Požega, naglasio je na početku inauguracije pozdravljajući goste i posjetitelje, ravnatelj Alen Kovačević.

“Postavljalo se pitanje da li je potreban ovako skupi instrument našoj školi? Prije 20-tak godina postavljalo se jednako takvo pitanje mom prethodniku; da li je ovako maloj sredini potrebna srednja glazbena škola? Zbog te srednje glazbene škole danas naša ustanova zapošljava 70 uglavnom visokoobrazovanih osoba, a našu školu pohađa preko 550 učenika. Kako nam je srednja glazbena škola otvorila mnoga vrata isto tako vjerujem da će i ovaj vrijedni instrument. Sada možemo ugostiti velike pijanističke zvijezde svjetske reputacije, možemo organizirati ozbiljnija natjecanja, veće pijanističke seminare, a s obzirom na to da posjedujemo i prekrasnu dvoranu zavidnih akustičnih performansi vjerujem da ćemo biti na meti svima koji žele snimiti svoj klasični album. Dobili smo i prve ponude i to upravo zbog ovog vrijednog klavira. Naši učenici, naši profesori zaslužuju ovaj instrument. To su dokazali svojim rezultatima što kroz visoki postotak upisanosti naših učenika na muzičke studije, što kroz vrijedne nagrade koje osvajamo na raznim natjecanjima. U prošloj školskoj godini predstavljali smo se 110 puta na raznim natjecanjima i osvojili oko 60 prvih nagrada. Vjerujem stoga da je ovaj klavir veliki ulog naše budućnosti i značajan iskorak naše škole. Cijena ovog klavira doseže vrtoglavih 1.260.000,00 kuna i sami nikada ne bismo uspjeli prikupiti ta sredstva bez pomoći našeg osnivača Županije i našeg Grada Požege koji su financirali tri četvrtine ovog vrijednog projekta.” - zaključio je ravnatelj Kovačević.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

”Ponosan sam što ovaj instrument koji će mladi ljudi koristiti, otvara mogućnosti i vrata, ne samo na razini Hrvatske već na razini Europe i svijeta. Prigodno, ove godine ovdje i stoluje Europa, mi smo jednaki i ravnopravni što dokazuje i ovaj projekt. Glazbena škola je na ponos županije i svih stanovnika, jer ovi učenici uz sve ostvarene uspjehe nikada ne staju, idu dalje sa svojim talentom i ostvaruju još veće i svjetski priznate uspjehe, a veliki broj njih se vrati u ovu školu podučavati nove generacije glazbenika. S velikom vizijom se krenulo u poboljšanje škole, na tome moram čestitati ravnatelju koji je bio uporan i znao je što želi, a svaki uspjeh,svaki ostvareni projekt i povećani broj upisa svake godine je dokaz tog rada i te ustrajnosti. Prošle godine smo odlučili urediti koncertnu dvoranu te je županija financirala nabavku stolaca koji su reprezentativni i praktični za svrhe različitih vrsta koncerata i događanja. Kvaliteta je prije svega ključna i sada ovaj koncertni klavir zaokružuje sve to, imamo jedan predivan prostor koji će biti korišten još i nakon našeg vremena.“ – rekao je župan Alojz Tomašević

“Za mene je ovo vrlo zanimljiva situacija jer sam krajem prošle godine u Puli inaugurirao isti ovakav instrument, a u Hrvatskoj ih nema više od jednoznamenkastog broja i to u najvećim dvoranama. No iznenađujuće je to ipak, jer koliko je meni poznato, ni jedna glazbena škola u Hrvatskoj nema ovakav klavir. Požega kao grad pozicionirana je u srcu ovog dijela Hrvatske tako da mi je drago jer može priuštiti tu umjetnost i mnogim ljudima iz okolice. Iz moje perspektive ovo je definitivno vrlo vrijedna investicija, jer glazba, umjetnost, apstraktno razmišljanje je ono što nas čini ljudima, što nas izdvaja iz ostalih živih bića i to je ono što moramo održavati, a bez vrhunskog instrumenta vi ne možete proizvoditi vrhunsku glazbu. Klavir je pri tom specifičan utoliko što svi mogu svirati na njemu. Kupite li primjerice violinu to je za jednu, najviše dvije osobe, a klavir je za sve i to doista može utjecati na cijeli glazbeni život ovog kraja. Jako se nadam da će i drugi glazbenici dolaziti u Požegu te da ćete ih i pozivati, a svakako se nadam da ovo nije posljednji put da ovdje sviram.” - rekao je Aljoša Jurinić.

U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. godine. Jedinstveni su po tome što daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak dasaka se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine. Za unutarnje daske tijela klavira koristi se javor iz Kanade, a za vanjske mahagonij iz Indonezije. Izradi klavira, koje traje godinu dana, prethodi dvogodišnje sušenje drveta. Za izradu glasnjače klavira koriste se daske drva koja rastu iznad 1000 m nadmorske visine jer tamo, zbog vlažnosti zraka, stabla sporije rastu te su godovi gušći što u konačnici znači da će prijenos zvuka biti bolji. Također kvaliteta se vidi i po tome što glasnjača klavira ni nakon 100 godina ne pukne unatoč napetosti 200-tinjak žica koji postižu pritisak od 20 tona.

Galerija slika