Četvrtak, 16 Siječanj 2020 15:53

Šestu godinu za redom u vinogradima požeškog Veleučilišta studenti i profesori slave Vincelovo

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI NA LOKACIJI PODGORJA IMA 7,5 HA VINOGRADA, VINOGRADARSKU KLIJET I VINSKI PODRUM - 

PODGORJE - Po šesti puta za redom Vincelovo u svojim vinogradima na lokaciji Podgorje, na južnim obroncima Papuka, obilježava Veleučilište u Požegi. Na toj lokaciji prostiru se vinogradi na 7,5 ha, 5 ha bijelih sorti i 2,5 ha crnih sorti na višim nadmorskim visinama, nalazi se vinogradarska klijet i najmoderniji vinski podrum u kojem svaki student ima svoju bačvu vina koju njeguje. Da bi imali što njegovati, prvo u novoj kalendarskoj i vinogradarskoj godini mora se dobro orezati loza, čije orezivanje kasnije diktira i rod, količinu i kvalitetu grožđa. Na ovoj lokaciji studenti stručnog studija Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo provode tijekom cijele godine svoju stručnu i praktičnu nastavu.

Ove godine vinograd i sve koje u njemu rade blagoslovio je župnik župe Vetovo, vlč. Dražen Akmačić, te zalio trsove vinom iz prošlogodišnje berbe. Prve trsove orezali su studentica iz Španjolske, student iz Japana i domaći student iz Požege, pomogli su im i profesori a i zamjenik župana Željko Jakopović i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić istakao je da proslavom Vincelova kreće nova vinogradarska godina. Prošla godina je u odnosu na 2018. godinu bila bolja po kvaliteti grožđa koja su dala odlična vina, nešto manja po količini grožđa. - Vina su već sada u ovoj fazi po kvaliteti bolja od vina iz berbe 2018. godine. Obje godine u nizu su bile dobre, ali je za nijansu bolja ova berba 2019. godine. Planiramo posaditi još oko 2 ha sa klonovima graševine recentnih sorata, a sadnju počinjemo krajem ožujka. Do 20121. godine planiramo u potpunosti posaditi taj pokusni nasad - rekao je pročelnik Mesić.