Ponedjeljak, 30 Prosinac 2019 18:59

Poznati donator Mato Veić donirao novi EKG za ambulantu Čaglin

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MATI VEIĆU JE TREBAO PREGLED NA EKG KOJI AMBULANTA NIJE IMALA PA IM JE KUPIO NOVI APARAT - 

ĆAGLIN – Poznati donator Mato Veić iz Ruševa koji je samo Općoj županijskoj bolnici donirao sredstva za kupnju potrebnog dijagnostičkog i aparata za liječenje vrijednosti 100 tisuća eura, ponovno je pokazao svoje široko i plemenito srce. Naime Mato ima problema sa srcem i obavljao je pregled u Zdravstvenoj ambulanti u Čaglinu kod liječnice Ružice Komadina. Da bi bio potpuni pregled i postavljena dijagnoza bio je potreban i pregled na EKG-u na koji je Mato odmah bio spreman, no takvog aparata nije bilo u Čaglinu. Mato se na to jako iznenadio i odmah donio odluku da će on kupiti taj potreban aparat, posebno i zbog toga što se očekuje završetak gradnje nove Zdravstvene stanice u Čaglinu i početak rada u 2020. godini.

Mato Veić o kome smo već pisali u nekoliko navrata vratio se u domovinu, u svoje rodno selo Ruševo iz Švicarske gdje je proveo 30 godina na radu, uglavnom na teškim poslovima u građevinarstvu i metalnoj industriji. Radio je kako kaže i po dva posla, malo spavao i štedio za starost. Sada kada je ostario, vratio se, ima i problema sa zdravljem nije želio sam potrošiti veliku ušteđevinu, nego ipak nešto i dati društvu. kako sam kaže živi skromno, ne treba puno, podigao si je kuću i ima osjećaj da treba nešto ostaviti iza sebe u svom kraju. –Radio sam cijeli život i to naporno, u Švicarskoj živio vrlo skromno u sobičku manjem od ove ordinacije, a sada kad sam u mirovini stvarno mi više ništa ne treba. Ja ne nosim ni kravatu niti odijela, skromno živim, ali uvijek sam se pitao što će ostati kad me ne bude. Da li će netko kada mene spomenuti, pa evo neka me se sjete bar po ovim potrebnim medicinskim aparatima koji će mnogima pomoći. Kada sam na svom primjeru vidio da trebaju ovdje u čaglinskoj ambulanti EKG odmah sam kontaktirao Dom zdravlja i općinu Čaglin i brzo smo dogovorili što im treba. rekao sam samo da ne želim kupiti onaj jeftini aparat, nego nešto što vrijedi i što će svi moći koristiti – rekao je Mato koji se pokazao ponovo veliki čovjek i veliki donator. Iako kaže da je bio sirotinja i da je i danas sirotinja, iako si može kupiti sedam Mercedesa, on ih ne želi, time pokazuje da je bogat čovjek u duši i brine i za svoje bližnje iz sela, općine i županije. Mato je najavio da će i dalje pomagati ako bude gdje potrebno.

Brzo smo se dogovorili o donaciji, sastavili donatorski ugovor i brzo pronašli dobavljača za EKG iz Zagreba, kaže ravnatelj Medicinskog centra Marijan Višaticki. – Našli smo već jedan EKG skromniji po cijeni od 12 tisuća kuna, no Mato je rekao da ne želi taj najjeftiniji nego neki skuplji i bolji. Pronašli smo jedan dvostruko skuplji, dobavljač nam je odobrio i dodatni popust zbog toga što je to donacija i dobili 12 kanalni, suvremeni EKG za 21 tisuću kuna. Ova donacija nam puno znači jer u zdravstvu je uvijek problema sa novcima i mi opremamo ambulante postepeno, sa onoliko novca koliko možemo priskrbiti. Evo i ovdje uz inicijativu i financiranje općine Čaglin gradimo novu Zdravstvenu stanicu, jer ova stara je dotrajala i nije adekvatna za budućnost. Gradimo je uz pomoć Požeško-slavonske županije, Ministarstva za regionalni razvoj i sredstva Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Upravo tim zajedništvom izgradit ćemo ambulantu kavu zaslužuju ovi stanovnici u 21. stoljeću.

Za općinu Čaglin ova donacija puno znači, jer to nisu do sada imali u ambulanti, a posebno sada kada se sprema otvaranje za koji mjesec nove Zdravstvene stanice. Dalibor Bardač, načelnik općine kaže da ga Mato Veić nije iznenadio s ovom donacijom jer je već i prije najavljivao da će pomoći kada bude trebalo. No sada je on sam donio ovu odluku i prije otvaranja nove ambulante jer je uvidio potrebu, kako ne bi stanovnici Čaglina zbog EKG pretrage putovali 36 km do Požege.Već ranije smo vidjeli, kaže Bardač, da nam treba nova i veća Zdravstvena stanica i odlučili smo se sami krenuti u gradnju, a dobili smo odmah i pomoć u tome, jer sami bi to gradili nekoliko godina. Bardač očekuje završetak i preseljenje za nekoliko mjeseci i tada puno bolju zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike.