Nedjelja, 29 Prosinac 2019 12:55

Uz zvuke violine i pjesmu uz šargiju bosansko kolo nije stajalo cijelu večer

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

TRADICIONALNA ZAVIČAJNA PRIREDBA 8. „BOSANSKO PRELO“ UDRUGE KOMUŠANA I PRIJATELJA KOMUŠINE –

BLACKO –  Po 8. puta Udruga Komušana i prijatelja Komušine s područja općine Brestovac, koja okuplja raseljene žitelje s područja župe Komušina u srednjoj Bosni,  organizirala je zavičajnu priredbu „Bosansko prelo“.  Priredba je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u čije je ime sve nazočne pozdravila izaslanica Ljubica Ilić-Maksimčuk. Tradicionalni pokrovitelj je i ove godine bila općina Brestovac gdje je još 2012. godine Udruga Komušana i osnovana i počela sa radom, te grad Požega u čije ime je sve nazočne pozdravio i gradonačelnik Darko Puljašić. Govornici su čestitali Komušanima i Posavljacima koji su unatoč novom kraju u koji su doselili uspjeli sačuvati svoju nošnju, svoje običaje svoju glazbu, pjesme i kola.

Organizaciju Bosanskog prela pomogli su i brojni gospodarstvenici i sponzori kojima se zahvalio predsjednik Udruge Komušana Jozo Ilić, istakavši da su i ove godine priredili puno glazbe, pjesme i kola. – Dragi prijatelji vjerujemo kako će i ovo naše 8. po redu Bosansko prelo, kao i naša dosadašnja prela, proteći u znaku dobre pjesme i veselja. Bit će tu razonode za svačiji ukus. Za to će se pobrinuti naši večerašnji glazbeni gosti. Kakvo bi to Bosansko prelo bilo bez dobre Bosanske izvorne glazbe koju će nam večeras predstaviti poznate grupe „Cerovački izvori“, „Dobojski dukati“ i „Usorski izvori“ a nastupit će i poznati pjevači, komušanski sinovi Mirko Ilić i Anto Ilić-Olja – najavio je odmah na početku predsjednik Jozo Ilić veselo Bosansko prelo.

U dvorani Bijela kuća u Blackom okupilo se tako nekoliko stotina Komušana, a potporu organizaciji i ove godine dali suPosavljaci požeškog kraja, pa je to bilo pravo Bosansko prelo. Odazvao se i veći broj po Europi raseljenih zemljaka koji su tijekom Božićnih blagdana došli iz inozemstva svojim kućama na zimski odmor, te došli pogledati i čuti pravu izvornu narodnu glazbu, pjesmu i zaplesati u kolu.