Utorak, 24 Prosinac 2019 10:07

Otvorena “Kuća Panonskog mora” u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VELIKA - Na pitanja o životu na Papuku prije 16 milijuna godina do danas odgovore možete dobiti ako posjetite “Kuću Panonskog mora”, otvorenu u Velikoj. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru Parka prirode Papuk uređenom u sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka”. Adaptacija i uređenje prostora stajalo je gotovo 5 milijuna kuna.

Otvorenju “Kuće Panonskog mora” prisustvovalo je stotinu uzvanika među kojima i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, savjetnica ministra zaštite okoliša i energetike, gospođa Anja Bagarić, predstavnici vlasti Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, ravnatelji više hrvatskih nacionalnih parkova te ostali uvaženi gosti.

U upravnoj zgradi Javne ustanove Parka prirode Papuk pohranjene su vrijedne zbirke nalaza fosila koji nisu bili na adekvatan način prezentirani za posjetitelje. Stoga su prizemlje i vanjski prostor preuređeni u „Kuću Panonskog mora“, posjetiteljsko- edukacijski centar koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina.

Sadržava atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način. Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će prezentacije i izlošci Kuće Panonskog mora služiti kao alat u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova.

U ime Javne ustanove Park prirode Papuk sve je pozdravio ravnatelj Alen Jurenac koji je ovom prigodom izjavio:
„Čitavu godinu hrabro koračamo k najuspješnijoj turističkoj sezoni u svim pokazateljima a završavamo ju na najljepši mogući način: otvorenjem posjetiteljsko-edukacijskog centra u Velikoj za kojeg se nadamo da će poći stopama adrenalinskog parka po interesu posjetitelja.“ Zahvalio se svima koji im pomažu u realizaciji projekata, a posebno je naglasio i nesebičan doprinos svih djelatnika Parka prirode Papuk u realizaciji i provedbi projekta “Geopriče UNESCO geoparka”.

Čestitke djelatnicima Parka prirode Papuk uputio je, među ostalima, i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, podsjetivši kako Papuk posjećuje već desetak godina. „ Ova javna ustanova je u provođenju projekata u samom vrhu od svih naših javnih ustanova a to je 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Mislim da su razlog tome ljudi, ‘pušu u isti rog’, guraju projekte maksimalno i trude se u izvedbi. Nekada smo bili i malo preplašeni da su preambiciozni. Ova ambicioznost na geopričama je stvarno i u brojkama velika i u količini podprojekata. To ne bi bilo moguće bez snažne kohezije obje županije, s obje strane Papuka. Imamo tako Info točku na Jankovcu pa uređenje ceste, kamp Duboka i adrenalinski park. “ – rekao je Igor Kreitmeyer zahvalivši se svima u Parku prirode Papuk na naporima koje čine u realizaciji projekata.

U novouređenoj “Kući Panonskog mora”, uz najsuvremeniju tehnologiju, može se saznati kakav je život nekada bio na tim prostorima i što je od njega ostalo danas. Koristit će turistima i svima koje zanima prošlost, a osobito školarcima. Prostor je blagoslovio velički župnik Mario Sanić.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.
Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu – kategoriju ulaganja. Od posjetiteljske infrastrukture i sadržaja planira se izgradnja i opremanje Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca.