Nedjelja, 08 Prosinac 2019 11:39

11. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani i Zdravi stilovi života

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA ANDRIJA ŠTAMPAR ORGANIZIRALA PO 11. PUTA ŠTAMPAROVE DANE -

PLETERNICA – Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar organizirala je od 5. do 8. prosinca 2019. godine 11. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani, trodijelni simpozij koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara, te općini Velika i gradu Pleternica.

- Tradicionalne etape obuhvaćaju satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully što za cilj ima podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja. Drugi dio simpozija posvećen je javnozdravstvenim aktivnostima u kojoj su educirani studenti i mladi liječnici mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi stanovnicima općine Velika – istakao je predsjednik Udruge dr. sc. Ivan Vukoja.

Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar ove je godine organizirala Simpozij u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, EHEDG, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Općom županijskom bolnicom Požega, KBC Osijek, Veleučilištem u Požegi, Udruženjem za nutricionizam Hranom do zdravlja i Panonskim institutom za narodno zdravlje i brojnim drugim suorganizatorima. Ovogodišnji Štamparevi dani trajali su puna tri dana, a kruna svega bio je Međunarodni stručni simpozij održan u pleterničkoj Knjižnici i čitaonici uz nazočnost brojnih eminentnih medicinskih i drugih stručnjaka na teme - Bioetika i zdravstvena ekonomika, - Kardio i cerebrovaskularna oboljenja, - Pankreatobilijarna oboljenja, - Kineziologija i kineziterapija, - Poremećaji prehrane.

Simpoziju su nazočili: akademkinja Vidu Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Mato Car, pomoćnik Ministra zdravstva RH, Vedran Neferović, dožupan Požeško–slavonske županije, Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice, prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekana Veleučilišta u Požegi, prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ispred Znanstvenog odbora te ravnateljicu ŠNZ Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Midhata Jašića, predsjednika Međunarodnog odbora, koji su svi i pozdravili učesnike simpozija i čestitali Udruzi Narodnog zdravlja Andrija Štamoar i predsjedniku udruge dr. sc. Ivanu Vukoji na ustrajnosti i uspješnoj organizaciji, sada 11. Štamoparovih dana.

Glavna tema simpozija bila je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Osim opisanih satelitskih simpozija, te poster sesije, Simpozij je organiziran kroz 5 stručnih sesija s naglaskom na prevenciju kroničnih nezarazne bolesti uz naglašavanje življenja zdravim stilom – rekao je predsjednik Vukoja te istakao i ponos što su uspjeli dan prije organizirati u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega simpozij „Izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike“. Uz glavnu tema simpozija upoznali su se i sa iskustva endosonografije u OŽB Požega s posebnim osvrtom na citološku analizu dobivenih materijala endosonografijom.

- Simpoziju je nazočilo 50-ak kolega iz županije, ali i čitave Slavonije, što nas je uvjerilo kako smo ekspertima iz područja endosonografije i zanimljivim temama pobudili zanimanje stručne i svekolike javnosti. To će dodatno pozicionirati OŽB Požega na stručnoj karti Hrvatske, ali i ponuditi rješenja za ranu dijagnostiku bolesti pankreatobilijarnog sustava na zadovoljstvo naših pacijenata istakao je dr. sc. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, koji nije krio zadovoljstvo na kraju što je sve prošlo zaista odlično u organizaciji ovako velikog i zahtjevnog stručnog skupa, simpozija i javnih zdravstvenih akcija na području Požeštine.