Utorak, 03 Prosinac 2019 13:16

„Čaj za malog zmaja“ i ove godine prikuplja za potrebite i djecu

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

TISKOVNA KONFERENCIJA NAJAVILA PONOVNO HUMANITARNU AKCIJU U VRIJEME PREHLADA I GRIPE - 

POŽEGA - Obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana i privatnih osoba u prošle tri godine, odlučili smo i ove godine pokrenuti javno zdravstvenu humanitarnu akciju „Čaj za malog zmaja“. Akcija je namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva, korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja nadležnosti centra za socijalnu skrb Požega, kojima nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti koja bi im olakšala zdravstvene teškoće i ojačala imunitet. Prošlih godina smo prikupili donacija u naravi oko 70.000 kn i uspjeli smo naše najmlađe korisnike ojačati za razdoblje gripe i prehlade. Naših najmlađih korisnika kojima želimo pomoći i olakšati zdravstvene poteškoće je ove godine 77 djece, i to 26 djece predškolske dobi i 51 dijete nižih razreda osnovne škole u ukupno 38 obitelji – istakao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega, Vjekoslav Potočanac na tiskovnoj konferenciji gdje je najavljena ova humanitarna akcija u vrijeme prehlada i gripe. Na tiskovnoj su govorili Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo županije, Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu županije, Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja županije i Ivana Šag, predsjednica Udruge Humanum koja se ove godine prvi puta uključila u akciju. U akciju su uključeni i Veleučilište u Požegi, OŠ Antuna Kanižlića, Udruga Zdravi život, Udruga narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Cilj cijele akcije je istaknuti važnost brige za druge koji nisu u mogućnosti skrbiti za sebe, a ovo predblagdansko vrijeme je idealno za to.Udruga Humanum je otvorila poseban račun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za sve moguće donatore koji bi u akciji htjeli sudjelovati uplatom na žiro račun. Sva prikupljana sredstva iskoristit će se za kupnju artikala za pakete koji će biti podijeljeni korisnicima. Broj račun nalazi se na svim plakatima i lecima te na web stranicama partnera a on je sljedeći- HR6623900011500163241; otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci.

- Zavod za javno zdravstvo i ove godine surađuje s organizatorima u prikupljanju paketa te u pripremama same akcije. Isto tako ispred ustanova partnera bit će organizirano prigodno predavanje s temama vezanim za odgoj i obrazovanje. Građani mogu sve do 18. prosinca 2019.g. u prostorije Centra za socijalnu skrb Požega, ali i na lokacijama svih partnera donijeti gotov poklon za malog korisnika socijalne pomoći ili barem jedan artikl. Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari – izbjegavamo slatkiše. To može biti šal, kapa, rukavica, med, čaj, sirup za snižavanje temperature, sirup za iskašljavanje, četkice za zube, paste za zube, toplomjer, pribor za dječju higijenu – pozvao je Mato Matijević.

- Prošlih godina se pokazalo da su pravne osobe velikodušno sudjelovali u ovoj akciji slanjem svojih paketa. Svakoj obitelji se priprema paket prikladan za veličini obitelji i dobi djetetate ćemo uzeti u obzirom istarost djeteta. Pakete ćemopredati roditeljima unutar lokalnih zajednica – Požega i Pleternica. Za sve one koji se odazovu ovoj akciji pripremili smo prigodne znakove pažnje, a koje ćemo im uručiti prilikom dostave donacije. Građani koji žele pokloniti i neki dar djetetu, naša je preporuka da to bude knjiga, slikovnice, bojice, flomastere, bojanke i sl. – rekao je Marijan Višaticki.

Akcija kreće od srijede 03.12. i traje do 18.12.2019.g. kada će se pokloni pripremati za djecu. Kao podrška akciji planira se dana 13.12.2019.g.„Hodanje u susret Božiću“ u suradnji sa Gradom Požegom, Veleučilištem u Požegi, Udrugom „Zdrav život“, Zavodom za javno zdravstvo požeško-slavonske Županije i TZ Požega.

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega kao i ovih godina aktivno sudjeluje u provedbi ove akcije. Njihovi učenici i nastavnici volonteri sudjeluju u postavljanju plakata i sudjelovat će na promotivnom štandu koji će biti postavljen dana 13.12.2019.g. na dan javnozdravstvene akcije „Hodanjem ususret Božiću“ od 17 sati na Športsko-rekreacijskom terenu u Požegi a kojom prigodom ćemo dijeliti paketiće čaja i meda za naše sugrađane.

Svima koji se odazovu akciji bit će uručeni prigodni znakovi pažnje, a pravnim osobama će se opet zahvaliti putem medija po njenom završetku.