Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Studeni 2019 16:27

Okupile se udruge policije iz 14 županija RH

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

SKUPŠTINA ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA POLICIJE RH - 

POŽEGA–Udruga hrvatske policije, hrvatski branitelji grada Požege i Požeško-slavonske županije bila je domaćin Redovne skupštine Zajednice hrvatskih branitelja policije RH koja je održana u Velikoj vijećnici Županije. Na skupštinu su došli delegati iz 14 županija u kojima ova Zajednica ima svoje ogranke i organizacije, sa ukupno preko 4.000 članova. U Domovinskom ratu prvi su djelovali upravo branitelji iz redova policije, a ukupno ih je poginulo730, a još 26 se vodi kao nestali.

- Udruga je osnovana 2005. godine sa inicijativom iz Sisačko-moslavačke županije. Djelujemo u smjernicama očuvanja digniteta Domovinskog rata, unapređenja uloge policije u Domovinskom ratu. Policija je u startu bila prva, no nažalost kad je rat završio policija se temeljno više ne spominje. Bili smo temelj stvaranja Hrvatske vojske i svih drugih komponenti, od profesionalnih brigada na dalje. Udruga sada radi na državnoj razini već 14 godina, brinemo se za zastavu na kninskoj tvrđavi, brinemo o obilježavanju svih obljetnica kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, obilježavamo Bljesak i Oluju, odlazimo u Knin, Pakrac, a imamo kao najveću aktivnost i održavanje naši sportskih igara. Slijedeće godine održat će se sportske igre u Vukovarućime ćemo dati i na značaju svim policajcima koji su bili u obrani Vukovara, a posebno onima koji su poginuli, njih 97 kojima smo pomogli i podići spomenik. Planiramo takav spomenik podignuti i u sisačkoj županiji gdje također imamo 97 poginulih policajaca koji su dolazili iz cijele države – rekao je predsjednik Zajednice, Marijan Smernić iz Sisačko-moslavačke županije koji je sada predsjednik već u trećem mandatu punih 11 godina.

Domaćin je Zoran Renka, prvi predsjednik Udruge hrvatske policije grada Požega i Požeško-slavonske županije, koja je osnovana ove godine u proljeće u Orljavcu. Za sada ima oko 150 članova. – Mi smo željeli biti domaćini ove cijele Zajednice hrvatskih branitelja iz redova policije RH, a osnovni cilj nam je raditi na promicanju istine i digniteta Domovinskog rata na području naše županije.

Galerija slika