Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Studeni 2019 13:15

Brkati Movember – Mjesec muškog zdravlja

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

JAVNO ZDRAVSTVENA AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO I LIGE PROTIV RAKA - 

POŽEGA – Po šesti puta u u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Lige protiv raka Požega obilježen je Brkati studeni – Movember (složenica od engleskog Moustache i mjeseca November ) – poznatiji i kao Mjesec muškog zdravlja. Ova akcija počela je prije 15 godina u Australiji kada je 30-tak muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta nastala ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija. Kao podrška muškom zdravlju pozvani su svi muškarci u cijelom svijetu puštati brkove, te svi na akciju hodanja.

U Požeško-slavonskoj županiji, pa tako i u Hrvatskoj provodi se unazad šest godina, a osnovni ciljevi Movembera su: informirati i educirati stanovništvo o raku prostate i raku testisa, te važnost brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupiti sredstva za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnog poremećaja te prevencija suicida.IMG 3975

Movemner je u Požegi proveden na prigodnom štandu na Trgu sv. Trojstva uz mnoštvo edukacijskih materijala, uz umjetne brkove za sve koji ih nisu ili ne mogu pustiti, te kupnjom kolača i dobrovoljnim prilozima prikupljanje sredstava za rad ove javno zdravstvene akcije. Akciju su i osobno podržali požeški gradonačelnik Darko Puljašić, ravnatelj ZJZ Mato Matijević, predsjednica Lige protiv raka, Jasmina Kovačević, tajnik lige Nikola Gotovac, a pridružili su im se i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vjekoslav Potočanac i brojni građani Požege koji su podržali akciju.

- Bolest ne bira niti spol, niti vrijeme, jednostavno to se desi i mi moramo biti svjesni da je prevencija to koja spašava, koja na vrijeme može riješiti puno loših i ružnih stvari. Pozivam stoga svoje drage sugrađane, a grad Požega daje potporu, da se svi na vrijeme kontroliraju – pozvao je gradonačelnik Puljašić.

- Svi zajedno se uključujemo u ovaj Movember s naglaskom na rak prostate i zaštitu mentalnog zdravlja. Pozivamo sve građane da se informiraju na vrijeme ovdje s edukativnim materijalima, ali i da se na vrijeme kontroliraju. Potičemo sugrađane da se odazivaju i na preglede za rak debelog crijeva, jer rana dijagnoza znači i na vrijeme izlječenje – dodao je ravnatelj Matijević.IMG 3981

- Ove godine na Požeškoj bolnici u sklopu Movembera organiziran je i tečaj dijagnostike i liječenja tumora prostate na koje nam dolaze liječnici iz referalnog centra iz Zagreba i Osijeka, koji će podučiti liječnike u Slavoniji kako dijagnosticirati i liječiti rak prostate. Ove godine Liga protiv raka proslavlja 50 godina djelovanja te ćemo imati i nešto svečaniji i bogatiji koncert, sa gostima i opernim pjevačima iz Zagreba. Povodom 50 godina izdat će se i jedna brošura – istakao je tajnik lige Gotovac.

- Svake godine bi trebali i učestalije upozoravati ljude na brigu o svom zdravlju. U ovom slučaju podsjećamo muškarce da je dobro napraviti test nakon 50-te godine. To je jednostavna krvna pretraga, no muškarci to jednostavno ne čuju pa pozivam njihove supruge da ih podsjete na potrebu pretrage. Generalno u našem društvu vlada stigma kada su u pitanju mentalne bolesti, pa to moramo istaknuti, kao i štetnost pušenja i potrebu za vođenjem što zdravijeg života. Pozivam mlađe muškarce da ne krenu tim putem, a starije muškarce da prekinu sa pušenjem, konzumiranjem alkohola ili bar da smanje tu mjeru – kaže predsjednica Kovačević, koja dodaje da je važno ne umrijeti od raka prostate jer u našoj državi je visoki postotak preživljavanja nakon otkrića raka prostate. Cilj je ovih akcija upravo da se taj postotak poveća na 90% preživljavanja raka prostate, kao što je u SAD ili Australiji, te 85% u Europi.

 

Galerija slika