Subota, 08 Prosinac 2012 17:25

Mali broj sudskih postupaka zbog diskriminacije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DVODNEVNA RADIONICA O MEHANIZMIMA ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA  -

 

PB307127POŽEGA - Centar za mirovne studije u partnerstvu sa šest organizacija civilnog društva te u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske organizirao je u Požegi dvodnevnu radionicu o mehanizmima zaštite ljudskih prava s naglaskom na zaštitu manjinskih prava. Iz Centra za mirovne studije koji se ljudskim pravima bavi već punih 15 godina Lana Vego upozorava da je zapravo najveći problem provedba zakona u praksi te da su upravo zato ovi seminari namijenjeni predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te predstavnicima vijeća nacionalnih manjina i te kako važni.

O mehanizmima zaštite ljudskih prava s posebnim naglaskom na zaštitu diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina govorila je i Tena Šimonović Einwalter iz Ureda pučkog pravobranitelja.

PB307128- Zapravo idealno bi bilo spriječiti diskriminaciju no mehanizam prevencije ujedno i zaštite je upravo Ured pučkog pravobranitelja koji je nadležan i za primanje pritužbi građana koji smatraju da su diskriminirani ili koji smatraju da su im povrijeđena ljudska prava. Mi smo tu da bi građanima pomogli u zaštiti ali i sudjelovali u prevenciji kako do kršenja ljudskih prava ne bi uopće dolazilo. Što se tiče diskriminacije tu na najviše primjedbi u području rada i zapošljavanja što i ne čudi ako se zna kakva je danas situacija sa zapošljavanjem. Nama se građani mogu javljati po 12 diskriminacijskih osnova za koje je nadležan Pučki pravobranitelj - istaknula je Einwalter pojašnjavajući kako su najbrojnije pritužbe srpske nacionalne manjine.

Radionica o mehanizmima zaštite ljudskih prava s naglaskom na zaštitu manjinskih prava za lokalnu i regionalnu upravu bit će nastavljena i danas.

V.Re.