Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 31 Listopad 2019 13:02

Održana edukativno preventivna akcija policijskih službenika s udrugom menadžera sigurnosti

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Požežani položili uspješno „Dan bez mobitela u prometu“

POŽEGA – Na prostoru starog Autobusnog kolodvora u Požegi, održana je edukativno preventivna akcija policijskih službenika PU požeško-slavonske i članicama Udruge menadžera sigurnosti iz Zagreba pod nazivom „Dan bez mobitela u prometu“. U akciji su zaustavljani vozači i provjeravani da li koriste mobitel u vožnji, a nakon više od sata trajanja akcije može se reći da su Požežani uspješno položili i pokazali da ne koriste „često“ mobitel dok voze. Uz kontrolu policijski službenici i članice Udruge dijelile su edukativne materijale o problematičnostima koje se dešavaju u prometu kada vozač koristi mobitel dok vozi automobil.

Nakon što su od 1. kolovoza znatno postrožene kazne za korištenje mobitela u vožnji, korištenje pojasa za vozače i suvozače u vozilu, te posebno za vožnju u alkoholiziranom stanju i bržu vožnju od dopuštene, Policijski službenici posebno vode brigu i o preventivnim i edukativnim akcijama u prometu i za vozače i ostale sudionike u prometu, istakla je voditeljica službe policije Ivana Radić.

- Posebno naglašavam četiri ubojice u prometu, a to su alkohol, brzina, pojas i distrakcija, posebno nepropisno korištenje mobitela u prometu. Ovom prilikom pozivam sve roditelje da budu primjer svojoj djeci, da ne koriste nepropisno mobitel tijekom vožnje, budući da znamo da djeca često koriste obrasce ponašanja svojih roditelja, jako brzo će i oni osobno doći za upravljače vozila. Napominjem da tijekom godine imamo kontinuirane akcije na sankcioniranje nepropisnog korištenja mobitela u prometu, a već ove godine zabilježili smo 200-njak takvih prekršaja. sada je ta kazna i 1.000 kn za korištenje mobitela u vožnji – podsjetila je Ivana Radić.

IMG 3723

- Dan bez mobitela u prometu ove godine je proglašen i nacionalnim danom kojega obilježavamo 21. listopada, no svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan. To nam je jedna od poruka, a ovo što smo danas u Požegi je najbolji način kako kroz kampanju osvješćivanja građana, od pješaka, biciklista i vozača da je nepropisno korištenje mobitela u prometu jako opasno jer je mobitel 4. ubojica na cesti. Zahvaljujemo PU požeško-slavonskoj koji su nam omogućili da ovdje na terenu neposredno s vozačima koji koriste mobitel, prenesemo i osvijestimo ih da je to jako opasno – istakla je Renata Ivanović, voditeljica projekta „Dan bez mobitela u prometu“ i članica Udruge menadžera sigurnosti.

Udruga kroz kampanju provodi i istraživanje o navikama i ponašanju sudionika u prometu, koje je pokazalo dosta porazne rezultate za Hrvatsku, da čak 91% mobitel koristi u prometu za volanom, da čak 50% pješaka koriste mobitel dok pješače a 33% biciklista za vrijeme vožnje bicikla istovremeno koriste mobitel, razgovaraju i šalju poruke. Istraživanje je pokazalo i da je tipkanje poruka najopasnije, jer usporava reakcije vozača i događa se da je automobil bez kontrole pri brzini od 50 – 60 km, čak 70 metara koje prođe. Dovoljan je samo jedan pješak u tom vremenu i da bude pregažen. 

- Poruka nam je da niti jedan poziv nije toliko bitan, niti jedna poruka nije toliko bitna da ne može pričekati da se javimo dok smo za volanom ili u prometu. Rizik vožnje uz korištenje mobitela jednako alkoholiziranosti vozača od 1 promila u krvi. To je vrlo velika razina i 1 promil već jako usporava reakciju vozača – kaže Renata Ivanović.

Kroz kampanju smo radili i istraživanja i prvo istraživanje navika i ponašanja dalo je jako porazne rezultate – 91 posto građana u Hrvatskoj koristi mobitel u prometu za volanom, pješaci 50 posto, a 33 posto biciklista biciklira i istovremeno koristi mobitel. To je vrlo visoko, a niti istraživanje distrakcije nije dalo povoljnije rezultate jer su prilikom korištenja mobitela koncentracija i mogućnost reagiranja smanjeni. Niti jedan poziv nije toliko važan,” rekla je voditeljica projekta “Dan bez mobitela u prometu” Renata Ivanović iz Udruge menadžera sigurnosti.

Galerija slika