Petak, 07 Prosinac 2012 12:04

Žene u politici – u susret lokalnim izborima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POVJERENSTVO ZA PROMICANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA -

POŽEGA – Županijsko povjerenstvo za promicanje ravnopravnosti spolova priredilo je vrlo posjećenu tribinu u gimnazijskoj Konferencijskoj dvorani na temu Žene u politici – u susret lokalnim izborima 2012. Kao uvod u temu profesor povijesti Bojan Sikirica obradio je temu Žene u politici kroz povijest, a članica povjerenstva Ivana Ivanika, inače predsjednica žena HSS-a pojasnila je udio žena u politici na našem području.

- U općinskim i gradskim vijećima, te županijskoj skupštini od ukupno 187 vijećnika 29 je žena što čini 15%. Grad Požega ima 20 vijećnika od toga 5 žena, grad Lipik od 12 vijećnika jednu ženu, grad Pakrac od 15 vijećnika 3 su žene, grad Kutjevo od 15 vijećnika niti jednu ženu, grad pleternica od 15 vijećnika 2 žene i jedna žena je dogradonačelnica, općina Velika od 13 vijećnika dvije su žene, općina Jakšić od 12 vijećnika niti jedna žena, općina Brestovac od 15 vijećnika dvije su žene, općina Čaglin od 16 vijećnika dvije su žene, općina Kaptol od 13 vijećnika niti jedna žena. U županijskoj Skupštini od 41 vijećnika 11 su žene. Zakon nalaže da bi zastupljenost žena trebala biti 40% od ukupnog broja u trećem sazivu predstavničkih tijela. Nakon slijedećih lokalnih izbora ne smije se dogoditi da niti u jednom vijeću ne bude zastupljeno žena – istakla je Ivana Ivanika.

Članica izvršnog odbora HDSSB Josipa Miličević pak kaže da je njena stranka nastojala uključiti što više žena u politički život. – Iz toga razloga osnovali smo i Zajednicu žena HDSSB-a koja djeluje u svim gradovima i općina diljem Slavonije i Baranje. Na nadolazećim izborima na našim listama će biti znatno više žena nego do sada, a cilj nam je da se ispoštuju zakonske kvote. Stvari se mogu promijeniti samo strukturnim promjenama u društvu i boljim obrazovanjem. Na žalost i bez obzira na zakonske obveze žene su još uvijek podzastupljene. Na lokalnom nivou još ih je manje nego u parlamentu, gdje od 151 zastupnika ima 36 žena. Izabrana je samo jedna županica, 6 gradonačelnica i 21. načelnica općina. Zakonom o ravnopravnosti spolova učinjen je napredak na području ravnopravnosti i položaja žena, ali nedovoljno. Hrvatska je i dalje patrijarhalno društvo, stereotipi i tradicionalizmi još su jaki i jedan od glavnih razloga sudjelovanja žena u politici. Iako žene čine 52% stanovništva i imaju pravo na ravnomjernu zastupljenost u izvršnim i sudskim tijelima porazan je broj žena na ključnim mjestima u tim tijelima. Stvarna ravnopravnost se može postići tek ukoliko žene i muškarci ravnopravno dijele pozicije na mjestima moći i odlučivanja – istakla je Josipa Miličević iz HDSSB-a.