Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 13 Listopad 2019 10:21

Ovogodišnji domaćin skupa Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

STRUČNI SKUP U ORGANIZACIJI SAVEZA UDRUGA PROTIV RAKA DOJKE -

POŽEGA - Prije sedam godina pokrenuta je inicijativa da se u RH provodi manifestacija „Milenijska ružičasta vrpca“ koja bi se održavala svake godine u drugom mjestu u RH. Sve je pokrenuo Savez udruga protiv raka dojke (SURD), a domaćinom održavanja stručnih skupova i snimanja milenijske fotografije su svake godine druga članica. U organizaciju su se uključili uz SURD i sve lokalne članice od Klubova liječenih od raka dojke, Liga za borbu protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo županija, čime je je cijela manifestacija dobila obilježje nacionalne akcije.

Ove godine domaćin je bio Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga za borbu protiv raka Požega uz potporu Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Zavoda za hitnu medicinu, Opće županijske bolnice Požega, grada Požega i Požeško-slavonske županije. Stručni skup održao se u velikoj dvorani HGK Požega. Učesnike na stručnom skupu pozdravili su ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević, predsjednica Saveza udruga protiv raka dojke prof. Marija Strnad, predsjednica Lige borbe protiv raka PSŽ Jasmina Kovačević, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega Željko Glavić i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije se može pohvaliti da niz godina organizira preventivne preglede žena na području županije i možemo se pohvaliti da smo najuspješniji u toj aktivnosti, jer smo ostvarili preko 70 posto odaziva na naš poziv za preventivni pregled. Godišnje se na našem području otkrije 40 do 60 novih slučajeva, od kojih na žalost imamo 20 smrtnih ishoda. Naša namjera ali i obveza je da taj broj smanjimo. Cilj nam je i nabavka novog suvremenog mamografa pri našoj Općoj županijskoj bolnici u Požegi, čime bi osigurali još bržu i kvalitetniju dijagnostiku. te svakako smanjili broj smrtnih slučajeva od raka dojke – rekao je ravnatelj Matijević, zahvalivši se na pomoći svih u tom sustavu preventive, od patronažnih sestara Doma zdravlja, s članovima Lige protiv raka Požega koja je obilježila 50 godina postojanja, do Kluba žena operiranih na dojci.

Sve učesnike je ispred grada Požege, grada koji niz godina podržava sve javno zdravstvene akcije i preventivno djelovanje, pozdravio požeški gradonačelnik Puljašić, ističući da kod ove bolesti svaka preventiva nužna i poželjna jer dovodi do izlječenja i preživljavanja. – Uz preventivu grad Požega vodi brigu o poboljšanju kvalitete življenja svih stanovnika, jer je isto tako važno u brizi za zdravlje i i šetati, kretati se, boraviti u zdravom okolišu, baviti se fizičkim aktivnostima. Upravo u te sadržaje grad Požega ulaže i ulagat će za povećanje brige o zdravlju građana.
Predsjednica Saveza udruga protiv raka dojke prof. Marija Strnad održala je i video prezentaciju teme preventive i rezultata postignutih u Hrvatskoj.

Galerija slika