Ispiši ovu stranicu
Subota, 05 Listopad 2019 10:52

Za predsjednicu udruge ponovno jednoglasno izabrana Jelosavka Jakovljević

Ocijeni sadržaj
(35 glasova)

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM GRADA POŽEGE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGA–Svoju Redovnu i Izbornu skupštinu održala je Udruga osoba s invaliditetom (OSI) grada Požege i Požeško-slavonska županije u prostorima Restorana Zlatni lug gdje je kasnije održano i cjelodnevno druženje članova i njihovih gostiju iz drugih udruga osoba s invaliditetom i posebnim potrebama. Sve članove koji su nazočili skupštini i goste, njih preko stotinu osoba pozdravio je dogradonačelnik grada Požega Ferdinand Troha i zamjenik župana Vedran Neferović. Oni su čestitali novom rukovodstvu i posebno istakli sve bolji rad na brizi za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom i članova udruge.

Kako je Jelosavka Jakovljević mandat predsjednice preuzela na pola mandata, Nikola Brekalo ju je nakon podnesenog izvješća o radu i zaista vidljivom pomaku u kvaliteti rada udruge, ponovno predložio za predsjednicu, sada u novom, punom mandatu. Skupština OSI to je jednostavno podržala.

Kroz izvješće smo saznali da je ovo vrlo velika udruga, koja na svom popisu ima preko 690 članova, no onih aktivnih koji rad podržavaju i plaćanjem članarine je oko 160. Udruga inače okuplja civilne tjelesne invalide, a glavni cilj joj je pomoći osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i poboljšanje cjelokupne kvalitete života osoba s invaliditetom. Udruga je vrlo aktivna i trenutno provodi čak 5 projekata financiranih iz sredstava EU i državnih fondova. 1. Projekt Jačanje kapaciteta Udruge OSI vrijednosti 25 tisuća kuna financiranih od grada Požege.2. Projekt osobe s invaliditetom – ujedinjene u različitosti 2019. vrijedan 8 tisuća kuna financiran od Požeško-slavonske županije. 3. Projekt Usluga osobne asistencije vrijedan 2,5 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz koji su zaposleni asistenti koji brinu o 21-osobi s invaliditetom. 4. Projekt Osobna asistencija vrijednosti 1,8 milijuna kuna financiran od Ministarstva za demografiju a brine za šest osoba s najtežim oblicima invaliditeta i zapošljava osobne asistente. 5. Projekt Jačanje kapaciteta Udruge Osi Požega vrijednosti 71 tisuću kuna financiran iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Iz Udruge OSI pozivaju sve osobe s invaliditetom da se učlane u udrugu jer tako ostvaruju pravo da na jednom mjestu dobiju relevantne informacije i pomoć u ostvarivanju svojih prava, pravo na povlašteno plaćanje ili oslobađanje od plaćanja RTV pristojbe, oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarina, mogućnost sudjelovanja na jednodnevnim izletima u toplice i druženja, besplatne usluge fotokopiranja i razne druge administrativne usluge. Udruga u članstvo prihvaća i druge zainteresirane osobe i volontere koji su voljni pomoći u radu.

Galerija slika