Subota, 01 Prosinac 2012 23:18

Iskustva u izgradnji i korištenju sunčane elektrane

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

DRUŠTVO ENERGETIČARA POŽEGA ORGANIZIRALO STRUČNO PREDAVANJE  -

 

POŽEGA – Vrlo aktivno požeško Društvo energetičara, posebice kada se radi o usvajanju novih znanja i iskustava, za svoje članove i građane Požege priredilo je još jedno u nizu stručno predavanje „Iskustva u izgradnji i korištenju komercijalne sunčane elektrane „Elpos“. Ovoga puta tema je bila dobro iskustvo upravo iz našeg susjedstva, prva izgrađena sunčeva elektrana na našem području, u Radnovcu, koja proizvodi struju iz komercijalnih razloga.

Svoja dobra i loša iskustva, s nama su podijelili vlasnik tvrtke Elpos, Tomislav Babić, prof. elektrotehnike, te diplomirani inženjeri elektrotehnike Željka i Jurica Grcić, kćerka i zet koji također rade u tvrtki Elpos, a koji su od prvih ideja sudjelovali u projektiranju, izgradnji, opremanju i sada u korištenju sunčeve elektrane i prodaji struje. – Elektrana trenutno proizvodi do 30 KW električne struje i svu količinu prodajemo HEP-u skoro po 3,5 kuna po KW. To je čista komercijalna elektrana, nema nikakvog akumuliranja u akumulatore, nego sve u mrežu. Investicija je vrijedna oko 500 tisuća kuna na vlastitom objektu i sa mnogo vlastitog rada – istakao je Tomislav Babić, koji kaže da po iskustvu tek kada je jako sunčano, ali i vrlo hladno, znači samo po zimi elektrana daje svoj maksimum. Iako dokumentacije ima dosta koju su trebali prikupiti misli da svaka ima svoj razlog, a zapravo sve već trebate imati ako posjedujete objekt.

- Nakon 100 godina kako je kod nas dobivena struja od vode, evo sada imamo i proizvodnju energije iz sunca. Dok sunca bude moći će se na ovaj način proizvoditi energija, no ona ne može biti bazna nego samo nadopuna i da štedimo resurse koji nisu obnovljivi – istakao je predsjednik energetičara Drago Duvnjak.

Kako je ovo vrlo interesantna tema kojom su mnogi zaokupljeni u raspravi je bilo i dosta pitanja zainteresiranih slušača predavanja.