Četvrtak, 26 Rujan 2019 09:29

Uz bezuvjetno mišljenje revizije o poslovanju za 2018. godinu, grad smanjuje i svoja kreditna zaduženja

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

19. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Održana je 19. Sjednica Gradskog vijeća grada Požege, sa ponovno velikim izostankom vijećnika, neke vijećnike nismo vidjeli od polaganja prisege. Redovni aktualni sat imao je samo nekoliko pitanja oporbenih vijećnica, uglavnom o aktualnom stanju u gradu, a posebno što će grad poduzeti nakon što je bivšem zapovjedniku JVP Grada Požege i na višoj sudskoj instanci presuda postala pravomoćna. kako je on neopravdano niz godina obavljao dužnost zapovjednika, primao je neopravdane plaće a to vrijeme je još koristio i za školovanje o trošku grada Požega. Posebno je upitno i njegovo poslije zapošljavanje u JVP kao vatrogasca bez ikakvog natječaja.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege našlo se dvanaest točaka dnevnog reda. Nakon što je većinom glasova usvojen izvod iz zapisnika s 18. sjednice te izvješće o korištenju proračunske zalihe za mjesece lipanj, srpnja i kolovoz, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić podnio je svoje izvješće o radu za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine, a većinom glasova usvojen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Požege za 2019. godinu.

Gradski vijećnici usvojili su i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaduženju Grada Požege u 2016. godini. Odluku o zaduženju Grada Požege donijelo je Gradsko vijeće na 19. sjednici održanoj 3. prosinca 2015. godine kojom je dana suglasnost na zaduživanje Grada Požege u iznosu od 35.000.000,00 kn za četiri kapitalna projekta. S obzirom na veće porezne prihode koje Grad Požega ostvaruje na osnovu izmjena zakonskih propisa u području financiranja JLRS, zatraženi su od Hrvatske banke za obnovu i razvoj povoljniji uvjeti za otplatu kredita koji je Grad Požega ugovorio kod HBOR-a 2016. godine i skraćenje roka počeka s 4 na 2 godine.

- Kontaktirali smo kreditora i dogovorili da skratimo rok počeka. Skraćujemo rok počeka, skraćujemo rok otplate kredita ukupno i dogovorili smo s HBOR-om kamatnu stopu s 4 na 2 posto. Isto tako smo dogovorom naknadu za obradu kredita od 0,8 posto koja se plaća jednokratno što je nešto oko 300 tisuća kuna, smanjili na 0,1 posto čime će Grad Požega u idućih deset godina uštedjeti 8 milijuna kuna. Isto tako, mogu najaviti da ovo nije kraj dogovora oko kamatnih stopa, apsolutno ćemo iskoristiti tržište tako da, ako budu i dalje kamate išle dolje, a takve su naznake, Grad Požega će i dalje pregovarati s HBOR-om da te kamate budu još i niže. Smatram kako je ovo jedan od pokazatelja da brinemo o našim financijama jer tako smanjujemo opterećenje, skraćujemo rok otplate kredita te ostaje jedan veliki iznos novca kako bi mogli u budućnosti razmišljati o nekim drugim investicijama koje su važne za ovaj grad. - rekao je gradonačelnik.

Većinom glasova usvojena su i Izvješća o realizaciji javnih potreba u kulturi, odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi i turizmu za prvo polugodište 2019. godine. Usvojen je i prijedlog Odluke o donošenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu, prijedlog Odluke o promjeni granica naselja na području Grada Požege, kao i prijedlog Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, u katastarskim općinama Laze Ćosine, Novo Selo, Seoci, Stara Lipa, Šeovci i Vidovci.

Na dnevnom redu našao se i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Požega, a odlukom gradskih vijećnika za članove Upravnog vijeća Gradske knjižnice i čitaonice kao predstavnici osnivača imenovani su Hrvoje Ceranić, Kruno Blažević i Veronika Šakota, dok je u Upravno vijeće Gradskog kazališta Požega imenovan Matej Begić.

Kao posljednja točka našlo se Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Požege za 2018. godinu, a prema mišljenju Državnog ureda za reviziju o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izražena su bezuvjetna mišljenja.
- Smatram da je ovo jedna potvrda da cijela gradska uprava, na čelu sa mnom i mojim zamjenicima, radi u skladu za zakonom. Tako ćemo nastaviti raditi i dalje, kada je u pitanju poslovanje grada, provedba projekata i upravljanje financijskim sredstvima i to na dobrobit svih naših sugrađana. - poručio je gradonačelnik Puljašić.