Nedjelja, 15 Rujan 2019 09:24

„Pjesmom u jesen“ donijelo pjesme i plesove iz raznih krajeva Hrvatske i BiH

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

18. SMOTRA FOLKLORA HKUD„SLAVONIJA“ U JAKŠIĆU -

JAKŠIĆ–Vrijedni i uporni članovi HKUD „Slavonija“ iz Jakšića sa svojom smotrom folklora „Pjesmom u jesen“ doživjeli su i svoju punoljetnost smotre. Ova 18. po redu bila je možemo tako reći najveća do sada, posebno što se tiče velikog broja posjetitelja koji su popunili igralište ispred OŠ „Mladost“ Jakšić, na kojemu se smotra tradicionalno održava. I ova smotra održana je pod pokroviteljstvom općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i uz pomoć brojnih velikih i malih sponzora. Upravo ova lista sponzora na kojoj su i svi obrtnici, OPG-ovci i brojne obitelji iz Jakšića govori koliko Jakšićani vole i drže do svoje smotre folklora i svoga folklornog društva.

Sve okupljene i goste iz folklornih društava pozdravio je predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin, zamjenik načelnika općine Jakšić Mile Barišić i zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović. Na početku su voditeljski par pročitali i jednu pjesmu jakšićke pjesnikinje Mire Šulc iz njenih zbirki, koja govori upravo o Jakšiću i Jakšičanima.

Nastupili su odmah prvi HKUD „Slavonija“ Jakšić sa spletom pjesama i plesova jakšićkog kraja, a onda su morali kao dobri domaćini skinuti nošnje i obući radnu odjeću, te pripremiti kao dobri domaćini, domjenak i osvježenje za gostujuće folkloraše i goste. Kao i uvijek oni prirede i kolače koje članice donesu među posjetitelje i sve počaste. U nastavku nastupili su i poseban specijalitet, Muška pjevačka skupina HKUD „Slavonija“ Jakšić koji samostalno nastupaju tek od nedavno. No njih desetorica svojim izvođenjem već su oduševili ocjenjivačku komisiju na natjecanju u a'capela pjevanju, svom prvom javnom nastupu, te su izabrani za odlazak na državnu smotru gdje će predstavljati Jakšić i Požeško-slavonsku županiju. Još jedan nastup možemo okarakterizirati kao domaćinski, jer su nastupili mlada skupina folklora Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, koji se čak međusobno i ispomažu sa HKLUD „Slavonija“ i primjer su mjesta koje ima čak dva folklorna društva, što nije čest primjer.

Na velikoj pozornici nastupili su i članovi Folklornog ansambla „Sveta Nedjelja“ iz Svete Nedjelje, folklorna skupina Zavičajnog društva „Sinac“ iz Zagreba s ličkim napjevima i plesovima „Liko moja u srcu te nosim“, KUD „Sesvetska sela“ iz Sesveta i KUD „Orač“ iz Male Mlake u Zagrebačkoj županiji, KUD „Zdenac“ iz Zdenaca u Virovitičko-podravskoj županiji, susjedski KUD Orljava iz Pleternice, te HKUD „Hutovo“ iz Hutova u BiH. Između nastupa folkloraša na pozornici smo imali u dva navrata i modnu reviju Obrtničke škole Požega, njihovog tekstilnog odjela. Modele koje su kreirale, krojile i šivale same učenice, nosile su također učenice tekstilnih smjerova, a svi modeli su već nagrađeni na natjecanjima i smotrama srednjih škola tekstilnih smjerova. Modeli su zaista bili originalni i vrlo lijepo ukomponirani sa glazbom u prezentaciju, koja se sudeći po velikom pljesku svidjela posjetiteljima.

Večer je nakon smotre folklora upotpunjena koncertom tamburaša „Širok šor“ iz Slavonskog Broda i ugostiteljskom ponudom domaćih KUD-ovaca. Predstavnici domaćih tvrtki i OPG-a na štandovima su ponudili domaće proizvode na kušanje i kupnju.