Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Rujan 2019 11:43

Organizirali međunarodni susret povijesnih postrojbi pet država u Požegi

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEŠKA POVIJESNA POSTROJBA “TRENKOVI PANDURI” OBILJEŽILA 270. OBLJETNICU SMRTI FRANJE BARUNA TRENKA -

POŽEGA – Požeška Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“ organizirala je povodom obilježavanja 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka, čije ime nosi, Međunarodni susret povijesnih postrojbi “Požega 2019.” Na susretu su sudjelovale povijesne postrojbe iz pet država, Njemačke, Češke, Mađarske, BiH i Hrvatske.

Predstavnike povijesnih postrojbi primio je i darivao prigodnim poklonima, požeški gradonačelnik Darko Puljašić u Gradskoj kući i tom prilikom zanimao se za njihov rad i suradnju na međunarodnom planu. Predstavnici Trenkovih pandura Vladimir Potnar i Jure Šain upoznali su gradonačelnika sa programom susreta i istakli da je kod nas još nedovoljno iskorišteno ime i vrijeme Franje baruna Trenka, što bi se svakako moglo bolje iskoristiti kao brand u turističke svrhe.

Složio se s njima gradonačelnik Puljašić i istakao da se nešto i na tom planu mijenja, te će se na popularizaciji upravo imena i činjenica da je boravio i stolovao u našem kraju, uskoro dogoditi promjene. - Idućih nekoliko godina napraviti ćemo iskorak što se tiče popularizacije, ne samo baruna Trenka i Trenkovih pandura, već cijele priče koja se veže uz Slavoniju i taj dio naše povijesti. Postoji mogućnost da dođemo u vlasništvo njegovog dvorca koji se nalazi u Trenkovu a samim tim ćemo dati poticaj turističkoj ponudi i zapravo upućivanju u ono što je sve barun Trenk, ali i Slavonci s ovog kraja, značili za ono vrijeme i na koji su se način borili po svim europskim bojištima. Drago mi je da na ovaj način promičemo svoju kulturu, kvalitetu onog što jesmo, jer, da ovako jedan mali narod ima tako iznimno bogatu i raznoliku povijest, mislim da se ne može naći – dodao je gradonačelnik Puljašić.

Nakon prijema u gradskoj kući uslijedio je stručni dio susreta u dvorani HGK gdje je upriličeno stručno predavanje povjesničara Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba. Predavanja su održali dr. sc. Alexander Buczynski,"The Adventurous Life of Baron Francis Trenck", dr. sc. Vedran Klaužer, "53. pukovnija u Prvom svjetskom ratu" i dr. sc. Juraj Balić, "General Laudon, pandurski zapovjednik".

Svi sudionici susreta postavili su i vijenac i zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade, te podno spomen ploče Franji barunu Trenku u Cehovskoj ulici. Obišli su trenutno zapušten i devastiran Trenkov dvorac u Trenkovu, za koji se vode pregovori da prijeđe u vlasništvo regionalne i lokalne samouprave te da se uz pomoć ministarstava i Fondova EU uredi i postane mjesto povijesnih i kulturnih događanja s muzejskim sadržajima. Sudionici su obišli i stari vinski podrum Kutjeva d.d. te nazočili svetoj misi za Franju baruna Trenka u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Galerija slika