Ispiši ovu stranicu
Subota, 07 Rujan 2019 09:56

Tehničkoj školi u Požegi odobrena dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Tehničkoj školi dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva:

TogetherinEnvironmentalSolutionsLearningActivities (TESLA)  

WiththeSkillsofthe Future for a Successful Job and Life

TogetherinEnvironmentalSolutionsLearningActivities (TESLA)              

Projekt će potaknuti svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnoj uporabi energije. Pružiti će pregled energetskih resursa, njihove upotrebe i ograničenja.Dio projekta posvećen je znanstveniku Nikoli Tesli, njegovom životu, radu i izumima. Kroz projekt povezati će se sadržaji fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije. Osnažiti će suradnja srednjih škola i institucija važnih za energiju i ekologiju te razmjena dobre prakse na europskoj razini.

U projektu sudjeluju škole iz četiri zemlje:

Tehnička škola, Hrvatska, Požega (koordinator)              

BundeshandelsakademieundBundeshandelsschuleLinz, Austrija, Linz

KanepiGümnaasium, Estonija, Kanepi 

LiceulTeoreticCoriolanBrediceanu, Rumunjska, Lugoj   

Ukupni proračun projekta je 97.771,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 28.840,00 eura.

Projekt obuhvaća 4 mobilnosti (Hrvatska, Estonija, Rumunjska i Austrija) u kojima će uz učenike i nastavnike partnerskih škola sudjelovati po 6 učenika i dva nastavnika iz Tehničke škole.

WiththeSkillsofthe Future for a Successful Job and Life

Opći je cilj projekta poticanje izvrsnosti i inovacija u obrazovanju, istražiti i primijeniti učinkovite inovativne metode učenja.

Europski referentni okvir ključnih kompetencija definira kompetencije potrebne svakom građaninu Europe za osobno ispunjenje i razvoj, zapošljavanje, socijalnu uključenost i aktivno građanstvo. Sustavi obrazovanja i osposobljavanja mogu osposobiti ljude za ove kompetencije.

Cilj projekta je osposobiti učenike za razvijanje originalnih rješenja i ideja. Kvalitete koje će učenicisteći preklapaju se sa sposobnostima koje danas zahtijeva poslovni svijet.Projekt je osmišljen sa ciljem da poboljša stjecanje osnovnih vještina naših učenika koji će biti upoznati s ključnim principima i komponentama projektnog učenja.

U Estoniji će nastavnicisudjelovati na seminaru o vještinama 21. stoljeća te će ih svi partneri uz pomoć raznih aktivnosti uvježbavati s učenicima u njihovim školama.Fokus je na učenju u interaktivnom i međunarodnom okruženjuprimjenjivom na stvarne okolnosti.

U projektu sudjeluju škole iz pet zemalja:

KanepiGümnaasium, Estonija, Kanepi (koordinator)

SuleymanDemirelAnadoluLisesi, Turska, Istanbul

Osnovna šola F. S. FinžgarjaLesce , Slovenija, Lesce

Tehnička škola, Hrvatska, Požega

IIS PetrucciFerrarisMaresca, Italija, Catanzaro

Ukupni proračun projekta je 116. 901,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao partneru dodijeljeno 24.453,00 eura.

Projekt obuhvaća jednu mobilnost za nastavnike (Estonija) te 4 mobilnosti (Hrvatska, Turska, Italija i Slovenija) u kojima će uz učenike i nastavnike ostalih partnerskih škola sudjelovati po 5 učenika i dva nastavnika iz Tehničke škole.

Oba projekta odvijati će se tijekom dvije školske godine: 2019./20. i 2020./21. Uz mobilnosti, učenici će raditi i na brojnim aktivnostima onlineputem eTwinning platforme koja će omogućiti suradnju učenika i nastavnika, praćenje rada učenika te diseminaciju i evaluaciju projekata u svim njihovim fazama.

Projekte je od strane Tehničke škole u Požegi pripremala i pisala profesorica Marina Mirković, koordinatorica ovih projekata u školi. Njeni zamjenici su profesori Hrvoje Mikolčevići Tomislav Živković. Projektima će za Tehničku školu potpunu financijsku potporu dodijeliti Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Istraživanje i kreativnost putem učinkovitih projekata povezati će učenike i nastavnike iz različitih zemalja, okruženja,s različitim iskustvima iza sebe. Aktivnosti u projektu potaknuti će učeničku maštu, kreativnost, pronalaženje novih rješenja uz učenje o sebi, drugima i okolini.

erasmus logo