Utorak, 27 Studeni 2012 19:02

Spremni na prosvjede i međunarodni sud

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRIPADNICI NARODNE ZAŠTITE I DALJE TRAŽE STATUS BRANITELJA DRAGOVOLJACA  -

 

POŽEGA - Predstavnici podružnica Udruga dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i požeško-slavonske županije okupili su se na zajedničkom sastanku kako bi usuglasili i zauzeli jedinstvene stavove oko rješavanje statusa pripadnika Narodne zaštite.

Na sastanku su dogovorene nove akcije a ukoliko one ne daju rezultat pripadnici Narodne zaštite idu s pojedinačnim tužbama prema Međunarodnom sudu pravde u Strasbourgu

Naime s novim nacrtom prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja po kojem dragovoljci Narodne zaštite imaju status sudionika obrane, a ne i status branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata u udruzi, kaže, predsjednik Ivan Posilović nisu zadovoljni te će ukoliko takav prijedlog prođe u Saboru poduzeti određene akcije.

- Naravno da ćemo najprije podnijeti amandman. Tog prvog dana čitanja okupit ćemo se na Markovom trgu gdje ćemo uz mirni prosvjed svih naših podružnica iz 150 hrvatskih gradova i općina upozoriti zastupnike na istinu o Narodnoj zaštiti te im dijeliti letke s našim zahtjevima - rekao je Posilović.

Ukoliko te akcije ne urode plodom onda će pripadnici Narodne zaštite, najavio je dalje Posilović ići s pojedinačnim tužbama prema Međunarodnom sudu prave u Strasbourgu.

- Sigurni smo da ćemo temeljem onoga što je Narodna zaštita odradila u Domovinskom ratu, dobiti spor na Međunarodnom sudu pravde, no tada nećemo tražiti samo status već i sva ostala materijalna prava koja nam pripadaju, odnosno koja su i do sada pripadala pripadnicima Narodne zaštite - kategoričan je Posilović, te dodao - Uskoro ćemo slične sastanke održati i u Zagrebu gdje će se okupiti predstavnici podružnica iz Zagreba i okolnih županija a nakon toga slično planiramo organizirati i slično okupljanje za Dalmaciju. Vjerujem da će zaključci koji su ovdje donijeti biti usvojeni na tim sastancima - kaže Posilović.

Podršku predstavnicima Narodne zaštite dao je i požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko, te predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Krešimir Pavelić. Ronko je obećao prenijeti njihove stavove u saborsku raspravu, te je predložio da amandmanom na nove zakonske izmjene zatraže utvrđivanje svojih prava kao pripadnika Narodne zaštite.

V.Re. i V. Pr.