Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Rujan 2019 11:09

Pleternica na novom Trgu bećarca veličanstveno dočekala snimanje „Lijepom našom“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PRED NEKOLIKO TISUĆA POSJETITELJA NASTUPILO 100 TAMBURAŠA I DESETINE SOLISTA A U FINALU VELIKI VATROMET  -

PLETERNICA – Pleternica je ponovno ugostila glazbeno scenski spektakli „Lijepom našom“, serijal HTV-a koji obilazi cijelu Hrvatsku. No snimanje u Pleternici je bilo jedinstveno, jer se snimalo na otvorenom, na novom „Trgu bećarca“ koji se pokazao kao pun pogodak za ovu emisiju. Poslužilo je Pleterničane dobro i lijepo vrijeme, tako da se okupilo nekoliko tisuća posjetitelja, što u školskoj sportskoj dvorani svakako ne bi bilo izvedivo. Na ovom velikom prostoru trga mogli su se prikazati i neki od starih slavonskih običaja, pečenja rakije i sijela, pripremi kolača i poderanih gaća.

„Lijepom našom“ u Pleternici okupio je i veliki broj uzvanika i posebnih gostiju, kao što je počasni građanin Pleternice, general Mladen Markač, pomoćnih ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, saborski zastupnik Franjo Lucić, čak tri slavonska župana, brodski Danijel Marušić, virovitički Ivan Andrović i požeški Alojz Tomašević, načelnik općine Ivan Vukadin iz Tomislavgrada s kojim Pleternica provodi projekt „Putevima bećarca i gange“ koji financira EU, načelnici općina i gradonačelnici gradova Požeško-slavonske županije, brojni predstavnici kulturnog, vjerskog, društvenog i gospodarskog života.

Pleterničanima je na početku čestitao na ovom veličanstvenom snimanju na otvorenom i njihovom novom Trgu bećarca, autor i voditelj serijala Branko Uvodić, naglašavajući da je to iznimka jer se uvijek snima u dvoranama. No, bio je to pravi potez jer se snimanje moglo razmahati na većem prostoru nego što nude dvorane. Snimane su odmah dvije emisije, pa je snimanje trajalo gotovo četiri sata, a svi koji nisu mogli biti nazočni na snimanju, a i ostatak Hrvatske moći će sve vidjeti u dvije emisije na HTV-u već 21. i 28. rujna. Uz brojne podatke o samoj Pleternici koje je istakao voditelj, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić je istakla i neka nova postignuća grada Pleternice. Sve posjetitelje pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, “župan u znaku 5“, koji je dodao da smo mi u požeško-slavonskoj županiji, najljepšoj županiji u Hrvatskoj, jedinstveni po mnogo čemu, a jedini u svijetu imamo Trg graševine u Kutjevu, a sada i Trg bećarca u Pleternici, a najavio je i možda Trg lipicanca. Kako je župan Tomašević već poznat po dobroj pjesmi i kao ljubitelj, ali i kao pjevač, niti ova emisija „Lijepom našom“ nije mogla proći bez da i on zapjeva. Stoga je uz TS„Zlatna dolina“ otpjevao pjesmu „Umireš li Slavoniju“. Zajedno s Brankom Uvodićem uspio je nagovoriti i pleterničku gradonačelnicu Jozić da se pridruži u pjevanju, pa su zajedno otpjevali vrlo uspješno duet i pjesmu „Sve ću prodat sutra“.

Na pozornici su se na početku izredali folkloraši, pa su nastupili: domaćini iz KUD Orljava Pleternica, gosti KUD Sarajlije iz Tomislavgrada, GKUD Požega, ponovno obnovljeni KUD Zagrađe, Zavičajno društvo KUD Rama i Jure Vidakušić na guslama, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja. Uslijedili su nastupi tamburaških skupina iz cijele Slavonije, a prvi je nastupio najmlađi sastav De Gotho iz Grabarja. Uslijedili su domaći požeški sastavi, TSPožeški tamburaši, TS Zlatna dolina, TSPosegana, TS Bisernica, ženski TSGaravuše iz Kutjeva, zatim TS Satir iz Davora, TS Dike iz Vinkovaca,TS Tkanica iz Nove Gradiške, TS Čokanj iz Našica,TS Slavonski dukati iz Đakova,TS Fijaker iz Osijeka,TS Žeteoci iz Osijeka. Tamburaški sastavi su pratili i solističke nastupe, najmlađeg Bornu Erjavca koji je pobijedio na pleterničkom dječjem tamburaškom festivalu Cvjetići glazbe,pleterničku pjevačicu  Anu Baketarić, poznatu Ceciliju iz susjedne Orahovice, Stjepana JeršekaŠtefa, Borisa Ćiru Gašparca Požeškog,kraljicu sevdaha HankuPaldum i na kraju Krunoslava Kiću Slabinca. U završnici uz bećarac sa Kićom zapjevali su svi pjevači i folkloraši, zasvirali svi tamburaši, njih 100-njak, a pleterničko nebo osvijetlio je veliki vatromet.

Galerija slika