Subota, 17 Kolovoz 2019 18:33

„Velikaši“ po 6. puta organizirali vožnju na starodobnim biciklima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

30-TAK OLDTIMERA PEDALAMA OD VELIKE DO TRENKOVA, ANTUNOVCA, BIŠKUPACA I NATRAG DO VELIKE - 

VELIKA - Na startu 6. Susreta i vožnje na starodobnim biciklima u Velikoj pojavilo se 30-tak biciklista i vrlo starih bicikala od kojih je najstarijem biciklu prešla 80-ta godina. Ovu lijepu tradiciju uspostavili članovi OK „Velikaši“ prije šest godina, jer starih bicikala je sve manje, a iz vremena kada su nastajali, prije 50, 60 i 70 godina bili su vrlo cijenjeno prometalo. U tim godinama i cijena bicikla je bila velika, u rangu cijene jedne krave, kaže organizator i predsjednik „Velikaša“, Franjo Radman prof., koji je i ove godine vozio najstariji bicikl, marke Diamant, njemačke proizvodnje iz 1938. godine. U svojoj kolekciji ima još nekoliko oldtimer bicikala.

Niti ove godine nije se pojavio još stariji bicikl od Radmanovog, no ove godine garancija tradicije su najmlađi biciklisti koji su se pojavili na startu Ivan Lukić od 4,5 godine i Šimun Lukić od 6 godina. Tu sliku uljepšale su i dvije djevojke od 12 godina Nikolina Štiglić koja će krenuti u 6. razred i Irma Andrijević od 12,5 godina koja će krenuti u 7. razred. One su vozile po prvi puta i kažu da im se ova vožnja i cijelo događanje dopadaju.

Biciklisti su imali i goste iz Nove Gradiške i Bjelovara, koji su na ovu vožnju došli i sa oldtimer vozilima, starim Mercedesom iz Nove Gradiške i starim IMV1600 kombijem iz 1975. godine iz Bjelovara, koji je ujedno bio i logističko vozilo.

Ova priča započela je prije šest godina kada se u Velikoj proslavljalo 100 godina dolaska željeznice, a priča se uspješno nastavila i dalje. Ove godine vozilo se od zgrade Općine Velika, gdje ih je na startu ispratio i poželio sretnu vožnju direktor TZ Velika Tomislav Galić, do Trenkova i ribnjaka ŠRDVeličanka u Antunovcu. Nakon okrjepe i odmora krenuli su put Biškupaca, gdje su ih dočekali Biškupčani i članovi KUD „Šijaci“. Uslijedio je povratak u Veliku i ručak u „Lugarnici“ u Velikoj koja je uz općinu i TZ sponzor ovih susreta vlasnika starodobnih bicikala i revijalne vožnje.