Petak, 16 Kolovoz 2019 09:01

Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Gospa od Suza i ove godine krajem kolovoza dovodi rijeke hodočasnika u Pleternicu. Požeško-slavonska županija i grad zažive posebnom energijom, a hodočasnici se uvijek kućama vrate punog srca

PLETERNICA  - U potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom, tisuće vjernika i ove će se godine krajem kolovoza zaputiti u Pleternicu. U ovom se pitoresknom slavonskom mjestu već 64 godine slavi Gospa od Suza. Proslava započinje devetnicom, a završava posljednjeg dana kolovoza veličanstvenom procesijom u sutonu kada svetište obasja tisuće svijeća.

A sve je započelo 1953. kada je u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso plakaopuna četiri dana. Nakon što je znanstvenom analizom potvrđeno da je riječ o ljudskim suzama, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija potvrdila više od 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.

U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja i Hrvatske, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a 2005. izdan je dekret o uspostavi svetišta.

Osim od 23. do 31. kolovoza, u vrijeme trajanja devetnice, svetište u Pleternici živi cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost.

U vrijeme slavljenja Gospe od Suza, u Pleternici se možete upoznati s bogatom ponudom lokalnih proizvođača - od poljoprivrednih proizvoda do suvenira i umjetnina, a ovo je sjajna prigoda za obilazak atraktivne Požeško-slavonske županije, poznate po hvaljenoj gastronomiji, sjajnim vinima, dobrim domaćinima, iznimnom kulturnom nasljeđu, Parku prirode Papuk i prekrasnoj prirodi koja jednostavno poziva na šetnju.