Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019 10:35

Svetkovina sv. Lovre u Požegi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, 10. kolovoza na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma u Požegi, neposredno uz drevnu crkvu sv. Lovre, biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje biskupijsko misno slavlje u zajedništvu s članovima Stolnog kaptola, arhiđakonima i dekanima, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i župa grada Požege i okolice.

Pozdravljajući vjernike i čestitajući im svetkovinu sv. Lovre, biskup Antun ih je podsjetio da su se okupili pokraj osam stoljeća stare Svečeve crkve, u kojoj je na neki način upisano sve ono što je on tijekom tog vremena unosio u srca požeških građana. Pozvao ih je da tom istom duhovnom djelovanju sv. Lovre otvore svoja srca, a napose da mu povjere naše biskupijsko služenje čovjeku putem naviještanja radosne vijesti i karitativnog djelovanja. Pozdravio je nazočne svećenike, đakone, bogoslove, sjemeništarce, redovnice i redovnike, volontere župnih caritasa, stipendijante biskupijske Zaklada za pomoć učenicima i studentima. Posebni pozdrav uputio je svećeniku Karlu Prpiću, koji će uskoro navršiti trideset godina svoga misionarskog djelovanja u Kamerunu u Africi, te je pozvao nazočne da ga i dalje prate molitvenom i drugom potporom.

Nakon popričesne molitve, svi sudionici slavlja, predvođeni biskupom Antunom upravili su Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Potom je biskup Antun zahvalio sv. Lovri što nas primjerom svoga života i zagovorom ohrabruje da u našoj Požeškoj biskupiji budemo odvažni hrvatski ljudi koji vjeruju Bogu, koji se opredjeljuju živjeti vrijednosti koje su naučili u školi Evanđelja, i na taj način omogućuju Isusu Kristu da on u njima i po njima pobjeđuje. Svim nazočnima zahvalio je za sudjelovanje na ovom slavlju, napose djelatnicima i suradnicima Biskupijskog caritasa na čelu s ravnateljem Ivanom Popićem, zatim volonterima župnih caritasa, svećenicima, te članovima pjevačkog zbora koji su svojim pjevanjem doprinijeli ljepoti ovog slavlja.

Nakon završetka misnoga slavlja uslijedio je program u Dvorani sv. Terezije kojega je vodio prof. Miroslav Paulić, a na početku programa nazočnima je pozdrav i dobrodošlicu uputio ravnatelj Caritasa Ivan Popić. Zahvalio je svim volonterima župnih Caritasa koji svakodnevno služe potrebitima u župama Požeške biskupije, suradnicima u središnjem Biskupijskom Caritasu, a na poseban način biskupu Antunu na njegovim poticajima, ohrabrenjima i brizi za djelovanje Caritasa koju iskazuje na različite načine osobito u pohodima obiteljima s brojnom djecom, starima i bolesnima. Ravnatelj Popić je potom predstavio određene planove i programe u predstojećem vremenskom periodu istaknuvši izobrazbu i edukaciju volontera, promicanje volonterstva među mladima i njihovo uključivanje u Caritasove akcije te promicanje Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima.

U glazbenom dijelu su nastupili klapa sv. Lovre, KUD „Bektež“ iz Bekteža, sestre Amalija i Sara Tkalčec koje su stipendistice Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima. Sestre Tkalčec su predstavile svoju višečlanu obitelj te progovorile o zajedničkom životu istaknuvši kako im stipendija Zaklade uvelike olakšava život. Potom je volonterka Višnja Mikić iz župe sv. Marije Magdalene u Štivici predstavila djelovanje župnoga Caritasa kroz različite akcije u koje su uključeni svi slojevi vjernika. Tajnik Ivica Rajkovača je podnio godišnje izvješće o djelovanju Caritasa Požeške biskupije i akcijama koje su provedene.

Pri koncu programa biskup Antun je otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku godinu 2019./20. Te uručio čestitku i novčani dar Mateji Pauković iz Katoličke gimnazije u Požegi i Ivi Slavić iz Katoličke klasične gimnazije u Virovitici koje su proglašene najboljim maturanticama u školskoj generaciji.