Ispiši ovu stranicu
Utorak, 06 Kolovoz 2019 09:57

Biskup Škvorčević posvetio kapelicu Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI - 

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a u prisutnosti brojnih mještana, župljana i vjernika iz Dobrovca i Lipika, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i njegova zamjenika Slobodana Katunara te predsjednika lipičkog gradskog vijeća Mladena Dolića, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u pratnji svećenstva, posvetio je novoizgrađenu kapelicu Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu, a potom je predvodio euharistijsko slavlje. Novoizgrađena kapelica sagrađena je na istom mjestu gdje se nalazila i ona prethodna, a koja je teško oštećena i uništena tijekom Domovinskog rata.

- Nakon oslobođenja Dobrovca i povratka mještana, svete mise su se održavale u lokalnoj školi - rekao je župnik župa Lipik i Donji Čaglić vlč. Jozo Zorić te dodao kako se nakon obnove župne crkve u Lipiku pristupilo ponovnoj izgradnji kapele u Dobrovcu koja je započela krajem 2015. godine. Osim potpore Požeške biskupije, koja pomaže i izgradnju župne crkve u Čagliću, ovu su gradnju pomogli Grad Lipik, Požeško-slavonska županija, PBZ d.d., više pojedinaca i poduzeća, a posebno mještani Dobrovca.

U ime mještana i vjernika Dobrovca, uzoritog biskupa su pozdravili bračni par Elizabeta i Tomislav Kužilek, zahvalivši mu na duhovnoj i materijalnoj podršci tijekom obnove kapele.

Biskup Antun Škvorčević je istaknuo kako je znakovito da se posveta kapelice Presvetog Srca Isusova odvija baš uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, čestitavši Dobrovčanima što su obnovili svoju kapelicu te pozdravivši posebno hrvatske branitelje, zahvalivši im na svemu što su učinili za Domovinu.

- Blagoslovom ove kapele želimo da ju Bog blagoslovi kako bi nama bila na korist da s njime budemo i rastemo u vjeri baš u ovom objektu kojeg smo izgradili.", rekao je biskup prije nego što je blagoslovio vodu i posvetio zidove novoizgrađene kapele. Biskup je posvetio i prisutne vjernike vodom koja nas podsjeća na krštenje prema kojem smo ugrađeni u snažno Isusovo zajedništvo koje se zove Crkva i to je zajedništvo pobjednika jer smo s njime, koji je pobijedio smrt, i mi pobjednici, naglasio je.

Nakon euharistijskog slavlja u bogoslužnom prostoru nove kapelice vjernicima Vladi Propadalu i Mari Pavić uručena je zahvalnica i biskupova medalja za požrtvovni i predani rad u župi.

Neposredno pred posvetu dobrovačke kapelice uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava 5. kolovoza na datum oslobođenja grada Knina u vojno redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim braniteljima ispred spomen obilježja u Lipiku, Pakracu i Donjim Grahovljanima, kao i pred spomen obilježjem poginulim braniteljima kod osnovne škole u Dobrovcu.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom, njegovim zamjenikom Slobodanom Katunarom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Dolićem, predstavnici Grada Pakraca predvođeni gradonačelnicom Anamarijom Blažević, njezinim zamjenikom Marijanom Šircem i predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem te predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Izvor: compas.com.hr

Galerija slika